RSS

Handig. Computers verwarmen huizen

do, mrt 26, 2015

Wetenschap en Natuur

Energiebedrijf Eneco start een proefproject met de Nederlandse startup Nerdalize om radiotoren in woonkamers te vervangen door servers. Die werken op twee fronten: ze voeren complexe berekeningen uit en verwarmen tegelijk de woning

Het idee om de overtollige warmte van processoren te recupereren is op zich niet nieuw: datacenters zoeken al langer naar manieren om die aan te wenden, bijvoorbeeld om elektriciteit op te wekken of een huizenblok te verwarmen. Het Nederlandse idee is wel uniek omdat de servers deze keer fysiek in de woonhuizen worden geplaatst.

De “eRadiator” ziet er op het eerste gezicht niet revolutionair uit, maar biedt de eigenaar dubbele winst: het huis wordt verwarmd, en de rekenkracht van de server wordt verhuurd. Ook in de zomer zijn de radiotoren aan het werk, maar dan wordt de warmte naar buiten afgevoerd. Op grote schaal kan het project volgens Nerdalize 30 tot 55 procent kosten besparen.

Het idee kon alvast Eneco overtuigen, dat een belang nam in de startup. In een eerste proefproject zullen Eneco en Nerdalize nu de radiatoren installeren in vijf Nederlandse woningen, om eind dit jaar de balans op te maken. De rekenkracht van de toestellen zal onder meer ingezet worden voor medisch onderzoek op het Leids Universitair Medisch Centrum.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,