RSS

Halvering voedselverspilling zorgt voor wereldwijde voedselzekerheid

Een recente studie in het tijdschrift Science of the Total Environment laat zien dat als we het voedselverlies in de voedselproductieketen met 50% zouden kunnen verlagen, we een miljard extra mensen zouden kunnen voeden, zonder andere veranderingen in de voedselproductie te maken.

Ongeveer een kwart van al het voedsel gaat ergens in de voedselproductieketen verloren voordat het op je bord belandt. Dat betekent dat 24% van het water dat gebruikt wordt om het voedsel te verbouwen, 23% van het totale landbouwgebied op de wereld en 23% van de meststofmiddelen verspild worden. De grootste verspilling vindt plaats in Noord Amerika, West Centraal-Azië en Oceanië.

Volgens onderzoekers is een afname van 50% een realistisch doel voor alle voedselproducenten. “Als de laagste verspillingpercentages behaald in iedere regio, in iedere stap van de voedselproductieketen wereldwijd zouden kunnen worden behaald, kan het voedselverlies worden gehalveerd,” zegt Dr. Kummu, die bijdroeg aan de studie. Deze vermindering zou voldoende helpen op te wegen tegen de toenemende belasting van de natuur door de stijgende voedselproductie.

Momenteel wordt 90% van de zoetwatervoorzieningen gebruikt voor voedselproductie en de grond begint ook op te raken. Het verminderen van voedselverspilling zou er dus voor kunnen zorgen dat, zonder de natuur extra te belasten, iedereen op aarde gevoed kan worden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,