RSS

Wetenschappers ontwikkelen batterij op zeewater

di, feb 21, 2017

Wetenschap en Natuur

Zuid-Koreaanse ingenieurs hebben een batterij op zeewater ontwikkeld. Die kan al snel een alternatief worden voor de lithium-ionbatterij, zeggen ze.

Momenteel is de lithium-ionbatterij de beste batterijtechnologie, maar daarvoor zijn dure grondstoffen nodig die maar op enkele plaatsen in de wereld te vinden zijn. Bovendien gebruikt zo’n batterij vaak het milieuonvriendelijke kobalt, gaat hij relatief kort mee en kan hij vlam vatten.

Bij de talloze zoektochten naar een goedkoper en veiliger alternatief valt nu de batterij van zeewater op.

Stukken goedkoper

Die is ontwikkeld door het Nationaal Instituut voor Wetenschap en Technologie (Unist) in de Zuid-Koreaanse Stad Ulsan. De batterij draait op niets anders dan water en zout. Daardoor is deze batterij stukken goedkoper en ook het brandgevaar neemt fors af.

Volgens de Unist-ingenieurs kan deze zeewaterbatterij al snel een concurrent worden voor de lithium-ionbatterij.

Grootschalige energieopslag
De batterij ziet eruit als een batterij die we vandaag kennen. “De batterij haalt natrium-ionen uit het zeewater als die met elektrische energie geladen wordt en slaat deze op in het kathodecompartiment”, leggen de ingenieurs uit. “Bij elektrochemische ontlading komt natrium vrij uit de anode en reageert dat met water en zuurstof uit de zeewater-kathode, waardoor natriumhydroxyde wordt gevormd. Dit proces levert energie om bijvoorbeeld een elektrisch voertuig te doen werken.”

De Zuid-Koreaanse ingenieurs geloven dat zeewater wel eens de sleutel zou kunnen zijn voor grootschalige energieopslag.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?