RSS

Economie boekt sterkste groei sinds 2007, Nederland presteert bovengemiddeld in Europa

di, feb 14, 2017

Economie en Ondernemen

In het vierde kwartaal van 2016 is de Nederlandse economie met 0,5 procent gegroeid. Over het hele jaar bedroeg de groei 2,1 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.

De Nederlandse economie blijft zeer goed presteren. Er zijn nu elf kwartalen op rij met kwartaal-op-kwartaalgroei. De Nederlandse economie groeit op dit moment sneller dan andere Europese landen. Gemiddeld zal de bbp-groei voor 2016 in de eurozone uitkomen op 1,7 procent en in de hele EU op 1,9 procent, zo voorspelde de Europese Commissie maandag.

Nederland profiteert dankzij investeringen en toegenomen binnenlandse bestedingen van een ‘optimistisch economisch sentiment’ met een versneld dalende werkloosheid (naar 5,4 procent) en een zich sterk herstellende huizenmarkt.

Consumenten hebben in het vierde kwartaal aanzienlijk meer besteed dan in het vierde kwartaal van 2015. Het was de grootste consumptiegroei in 9 jaar. Dat is in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid, en het verdere herstel op de woningmarkt. Verder bereikte het consumentenvertrouwen eind 2016 het hoogste punt in ruim 9 jaar.

De banengroei is het sterkst in vijf jaar tijd. Sinds begin 2014 zijn er 306.000 banen bijgekomen. Afgelopen jaar daalde de werkloosheid met 106.000 mensen, het aantal vacatures steeg met 28.000. Er kwamen in 2016 in totaal 122.000 banen bij, waardoor er eind 2016 10,1 miljoen banen waren, zowel ingevuld door (parttime) werknemers als zelfstandigen.

De vaart blijft er in Nederland ook in 2017 goed in, omdat de economische groei wordt gevoed door de stijgende werkgelegenheid, en die zet door, aldus econoom Mathijs Bouman.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?