RSS

Aantal vacatures stijgt in 2017 sneller dan verwacht

ma, jan 30, 2017

Economie en Ondernemen

De vooruitzichten voor de arbeidsmarkt in 2017 zijn heel positief. Het aantal vacatures stijgt zelfs sneller dan verwacht, blijkt uit de bijgewerkte arbeidsmarktprognose die het uitkeringsinstantie UWV maandag heeft gepresenteerd. Waar in mei vorig jaar nog werd uitgegaan van 871.000, verwacht het UWV inmiddels 965.000 nieuwe vacatures in 2017.

Volgens het UWV komt daarmee het niveau van vlak voor de economische crisis in zicht, toen er jaarlijks meer dan 1 miljoen vacaturen ontstonden. De werkgelegenheid in Nederland stijgt met 1,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat betekent dat er 138.000 banen bijkomen, voorspelt het UWV in de jaarlijkse update van de arbeidsmarktprognose.

Het aantal vacatures neemt toe omdat bedrijven door de gunstige economische omstandigheden hun activiteiten uitbreiden. Ook zet het mensen ertoe vaker van baan wisselen. Het aantal vacatures zit al sinds 2014 in de lift. Dit jaar komen er 39.000 vacatures bij, een stijging van 4 procent. Het UWV verwacht dat het grootste aantal vacatures te vinden zullen zijn in de detailhandel en de zorg- en welzijnssector.

Nieuwe banen vooral in uitzendsector

De meeste nieuwe banen zullen vooral te vinden zijn bij flexibele banen zoals tijdelijke contracten, uitzendkrachten en ZZP’ers. De uitzendsector zal dit jaar 50.000 extra banen creëren, een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig jaar. Onder de 138.000 nieuwe banen vallen ook 20.000 zelfstandigen. Alleen in de financiële sector en het openbaar bestuur neemt het aantal banen af.

Door de toename van werk verwacht het UWV dat er eind 2017 ongeveer 43.000 mensen minder een WW-uitkering nodig zullen hebben. Dat zou een besparing van 5,2 miljard euro moeten opleveren.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?