RSS

Nederland scoort hoog qua economische stabiliteit en groeivooruitzichten

vr, jan 13, 2017

Economie en Ondernemen

Nederland behoort met Zwitserland, Luxemburg, Hong Kong en Noorwegen tot de landen die macro-economisch het meest stabiel zijn, over een kwalitatief goede infrastructuur beschikken en gekenmerkt worden door een hoog opleidingsniveau van de inwoners. Dat stelt consultancy- en accountantsbedrijf KPMG in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Daarin schaart het adviesbureau Nederland na Zwitserland en voor Luxemburg in de top 3 van landen die macro-economisch het meest stabiel zijn, met een goede infrastructuur en een hoog opgeleide bevolking. Hongkong en Noorwegen completeren de top 5.

Daarnaast zijn deze landen meer dan gemiddeld aangesloten bij de wereldeconomie en beschikken zij over zeer krachtige openbare instellingen. Dit komt tot uiting in duidelijke en kwalitatief goede regelgeving, heldere beleidsvorming, rechterlijke onafhankelijkheid en een overheid die effectief opereert. Al deze aspecten zorgen voor een solide basis die in het algemeen garant staat voor toekomstige economische groei en welvaart.

Dit blijkt uit de Variables for Sustained Growth (VSG) Index 2016 van KPMG, een analyse van de mogelijkheden die landen hebben om duurzaam te kunnen groeien en de mate waarin zij hiervan gebruik maken. In de index zijn 181 landen geanalyseerd naar hun sterke en zwakke punten. Singapore en Hong Kong zijn de enige niet-Europese landen die een plaats in de top 10 bezetten.

Verbondenheid met de wereldeconomie

“De productiviteit van landen wordt door een groot aantal factoren beïnvloed”, zegt Jerwin Tholen van KPMG Sustainability. Tholen: “Eén ervan is de macro-stabiliteit van een land, stabiliteit die met name bepaald wordt door de tekorten en schulden van de overheid.

Daarnaast is de mate waarin een land verbonden is met de wereldeconomie van groot belang voor toekomstige groei. Een grote betrokkenheid zorgt immers voor handel met andere landen, genereert directe buitenlandse investeringen en zorgt ervoor dat landen in aanraking komen met nieuwe technologieën. Vooral onze actieve stimulering van de buitenlandse handel bezorgt Nederland een hoge positie in de index.

Daarnaast blinkt ons land uit in onze infrastructuur. Hierbij gaat het niet alleen om de kwaliteit van ons transportsysteem, maar ook om de beschikbaarheid van nieuwe technologieën en financiële diensten.”

World Economic Forum

De VSG-index geeft de leiders van landen en ondernemingen volgens Tholen een goed beeld van de inspanningen die verricht moeten worden om hun prestatie naar een hoger niveau te brengen.

Tholen: “In de aanloop naar het World Economic Forum in Davos, waar ook gesproken zal worden over de vraag hoe de wereldbevolking evenrediger kan profiteren van de economische groei, geeft het onderzoek een goed beeld van de onderwerpen waaraan de individuele landen aandacht zouden moeten besteden. Anders dan je zou verwachten, is het niet zo dat alleen de ontwikkelde landen zich ophouden in de top van de index.

Hoewel de ontwikkelde landen in het algemeen goede posities innemen, zien we dat landen als Maleisië en Chili op kleine afstand volgen. Een bewijs van het feit dat landen met een geringer welvaartsniveau in staat zijn om een relatief hoge prestatie te realiseren.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?