RSS

De crowd kan nu mee procederen tegen onrecht

di, okt 11, 2016

Politiek en Samenleving

Multinationals aanklagen voor vervuiling in het Amazonegebied of pesticiden die bijen schaden: iedereen kan voortaan meedoen via de juridische crowdfundingsite “The Crowd Versus”. Het Nederlandse initiatief haalt geld op bij het publiek om juridische gevechten te steunen tegen multinationals over de hele wereld.

De rechtbank wordt steeds vaker het nieuwe front in de strijd voor milieubescherming en klimaatactivisme. Dat bleek de voorbije jaren ook uit succesvolle klimaatzaak in Nederland, die onder meer in België navolging kreeg. Maar ook heel andere zaken rond vervuiling en biodiveristeit worden voor de rechtbank uitgevochten.

The Crowd Versus wil die processen een duwtje in de rug geven en biedt iedereen de kans om een duit in het zakje te doen. Donateurs kunnen procederende ngo’s steunen giften van 5 tot 100 euro en worden vervolgens op de hoogte gehouden van de voortgang van het proces.

In de eerste fase van het project is er keuze uit vijf processen, waaronder een rechtszaak tegen pesticiden die schadelijk zijn voor bijen en een zaak om oliebedrijf Chevron te doen betalen voor jarenlange vervuiling in Ecuador. De andere zaken richten zich op de introductie van ggo-maïs in Mexico, een steenkoolmijn in Zuid-Afrika en de vervuilende teerzanden in Canada.

“We zijn enkel het crowdfunding platform en werken niet zelf mee in de zaken”, zegt Jan van de Venis, een van de oprichters. De zaak tegen Chevron bijvoorbeeld is aangebracht door het European Environmental Bureau (EEB) in Brussel, maar krijgt dus financiële steun via het platform. “We selecteren rechtszaken waar het gaat om groot onrecht, en beoordelen die op hun mogelijke impact. De focus ligt zowel op economische, sociale als economische rechtvaardigheid, maar die zijn vaak met elkaar verbonden.”

Het recht wordt volgens van de initiatiefnemers nog te weinig ingezet, want het is een erg veelbelovend middel. “Het recht wordt steeds meer ingezet, en is daarbij ook succesvol”, zegt van de Venis. “De klimaatzaak in Nederland bijvoorbeeld heeft veel meer impact gehad buiten de rechtszaal dan enkel tussen Urgenda en de staat. Wereldwijd wordt er over die zaak gediscussieerd, wereldwijd voelen mensen bij de overheid en bedrijven zich gesteund om nu wel te handelen.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

 1. Dutchpatriot:

  Haha, wat mooi…

  Prachtig om de krachten achter deze schade in het zadel te laten zitten!

  Volgens mij worden er ook GGO’s of GMO’s in Nederland gebruikt en verbouwd! Vallen er nog steeds doden in Nederland met of door vaccinaties… Zit de lucht vol met chemtrails welke alluminiumoxide, strontium en barium bevatten als ook pathogenen! Wordt er in Groningen gas geboord waar heel de provincie schade aan ondervind maar private bedrijven geld aan verdienen zonder de winsten te delen met de bevolking of ook maar schade te vergoeden conform IVBPR… Is heel de petrochemie in Pernis vervuilend voor haar omgeving en worden daar letterlijk STIKSTOF wolken uit de schoorstenen gefabriceerd om het te laten lijken dat het maar waterdamp is. Wordt de hele zee vol gezet met de minst renderende vorm van groene energie zijnde WINDMOLENS, welke ontzettend veel schade brengen aan zee en vogels nog maar gezwegen aan de horizonvervuiling! Maar volgens mij zijn ook de kanalen van Nederland vervuild. Leven we in een land waar het letterlijk verboden is om zelfvoorzienend te leven nog maar gezwegen over het vergunningen traject als men een duurzaam zelfvoorzienend huis wil bouwen.

  Dus ik zie dit initiatief meer als een poging de laatste centjes uit burgers hun zakken te schudden op grond van moraal en ethiek…

  Zorg eerst eens dat je eigen nest schoon is van al die vervuiling, dan klinkt dat vanzelf door naar de rest van de wereld. Dit is louter symptoombestrijding. Wie geloofd nou een zeg Monsanto met een marktkapitaal van 42$ miljard (boven tafel in het zicht, niet alle overgenomen bedrijven meegeteld) te kunnen bestrijden met een rechtszaak (http://www.forbes.com/companies/monsanto/)????

  Monsanto, Merck, Shell, BP, GE, MAKEN de wet…

  En stel je wint? Wie is er dan verantwoordelijk? Niemand, ze krijgen voor het publiek een tikje op de vingers, moeten een keer 2 miljoen boete betalen en gaan vrolijk verder…

  Het zou meer zin hebben om mensen te ondersteunen die een eco huis willen bouwen, zeg morgen, dat die gewoon gaan beginnen en dat de THE CROWD VS de beleidmakers voor de rechter slepen welke dwars willen gaan liggen. Dan verander je pas dingen… Dit is louter symptoom bestrijden en mensen wederom weer wat centjes uit de zakken schudden op een voor het ongetrainde oog zo genaamde morele manier…

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?