RSS

Zweden heeft opnieuw groenste economie

Zweden prijkt opnieuw bovenaan de lijst met groenste economieën op de Global Green Economy Index (GGEI) van de organisatie Dual Citizen. Dat publiceert sinds 2010 een ranglijst gebaseerd op de prestaties van tachtig landen.

Zweden wordt in de ranglijst (pdf) gevolgd door de andere Scandinavische landen en Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Sommige ontwikkelingslanden in Afrika en Latijns-Amerika, zoals Ethiopië (14de plaats), Zambia (8), Brazilië (10) en Costa Rica (11), presteren ook goed. Nederland volgt pas op de 17de plaats.

Opvallend is dat Nederland het met een achtste plaats veel beter doet in de ‘perceptie-index’, de ranglijst die meet hoe professionals uit de sector de prestaties van een land ervaren. Dat Nederland hier relatief hoog scoort, komt volgens de onderzoekers omdat “de kracht in de Nederlandse groene economie aanwezig is.” Nederland doet het goed op het gebied van efficiëntie en de circulaire economie. Het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix blijft echter achter.

Geen enkel Aziatisch land scoort goed, met uitzondering van Cambodja. Dat land boekte sinds de vorige ranking de meeste vooruitgang. China (64e plaats), India (68), Indonesië (75), Japan (34) en Zuid-Korea (46) doen het allemaal goed in de perceptie-index, maar hun daadwerkelijke prestaties blijven achter.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?