RSS

Witte haaien zijn live te volgen via internet

ma, aug 1, 2016

Wetenschap en Natuur

Dankzij Ocearch zijn heel wat witte haaien live te volgen op het internet. De Amerikaanse organisatie hoopt de dieren zo uit de netten van vissers te houden. Via crowdfunding schakelen ze nu een versnelling hoger.

Met speciale apparatuur slaagt Ocearch erin volwassen haaien uit het water te halen, van een zendertje te voorzien en een kwartier later weer vrij te laten.

Via het zendertje weet Ocearch in real time waar elk dier zich bevindt. De organisatie deelt die informatie, onder meer via een Global Shark Tracker op haar website. Dat is nuttig voor wetenschappelijk onderzoek maar ook voor de bescherming van de haaien.

Kwetsbaar
Op de Rode Lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature) staat de witte haai als “kwetsbaar” aangeduid. Ocearch zoekt daarom op de eerste plaats naar jonge exemplaren van deze soort.

Via de zendertjes op vrouwelijke haaien kunnen de onderzoekers de geboortegronden van de haai lokaliseren. Dat is de plaats waar de haaien het kwetsbaarst zijn en in de netten van vissers terechtkomen.

Door die informatie met commerciële vissersschepen te delen weten die welke plaatsen ze moeten vermijden, zegt Ocearch.

Crowdfunding
Om de informatie nog beter bekend te maken en het grote publiek te wijzen op het belang van haaien voor de gezondheid van de oceanen doet Ocearch een beroep op crowdfunding. De organisatie heeft onlangs via Kickstarter 140.000 euro opgehaald. Daarmee gaat ze een nieuwe expeditie financieren die in augustus een paar jonge witte haaien voor de Noord-Amerikaanse kust gaat vangen en taggen.

Aan het Ocearch-schip is een hydraulisch platform bevestigd waarmee een haai snel uit het water kan worden gehaald en van een zendertje kan worden voorzien aan de rugvin.

Ocearch kan nadien de haaien wereldwijd volgen. Telkens als de rugvin boven water komt, stuurt het zendertje een ping-signaal via de satelliet.

Jaws
De witte haai, het grootste roofdier ter wereld, kreeg een slechte reputatie door films als Jaws (1975). Die tonen het dier als een niets ontziend monster dat voortdurend op mensen jaagt; nochtans is de mens geen natuurlijke prooi voor de witte haai en is het aantal dodelijke incidenten met mensen zeer beperkt.

Elk jaar worden wereldwijd 100 miljoen haaien gedood voor hun vinnen. Het grootste deel van de handel in de vinnen is bestemd voor China, Hongkong en Taiwan.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

  1. P1nc:

    Fotos is van een WALVISHAAI ! Dit is niet eens een HAAI !

    kom op redactie !

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?