RSS

Delfzijl krijgt grootste zonne-energiepark van Nederland

wo, jan 20, 2016

Wetenschap en Natuur

Binnenkort wordt gestart met de bouw van het grootste zonnepark van Nederland. Het zonne-energie park ‘SunPort Delfzijl’ komt in het Delfzijlse havengebied (Oosterhorn) in Groningen Seaports.

Met 123.000 zonnepanelen op 30 ha. grond in de zuidwestelijke hoek van het Delfzijlse havengebied, zal het park 30 MW vermogen aan zonne-energie genereren. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van 10.000 tot 12.000 huishoudens. De eerste zonne-energie is eind 2016 beschikbaar en wordt geleverd aan de industrie in de regio Eemsdelta. Met het project is een totale investering van ruim 30 miljoen euro gemoeid.

Tot nu toe gold het zonnepark dat bij Leek komt met een vermogen van 15 megawatt als het grootste dat in Nederland wordt gebouwd. Veel parken die zijn gerealiseerd of in ontwikkeling zijn hebben een vermogen tot zo’n zeven megawatt.

Het park in Delfzijl wordt gebouwd met de zonnepanelen in een oost-westelijke richting. Dat zorgt voor een efficiënter gebruik van het perceel en een hogere productie gedurende de dag, omdat daardoor ook stroom kan worden geleverd buiten de gebruikelijke piekuren. Een woordvoerder van de gemeente Delfzijl zegt: ”Voor ons als gemeente is dit solarpark een enorme stimulans om naast windenergie nu ook zonne-energie in te zetten voor onze industrie. In de gemeente wordt meer energie gebruikt dan in de hele provincie samen.”

Het is de bedoeling dat het park voor het einde van het jaar is aangesloten op het elektriciteitsnet, waarna de eerste zonnestroom kan worden geleverd.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

 1. René:

  Nederland heeft heel veel platte daken die ongebruikt zijn en dus een enorm potentieel om zonnepanelen te plaatsen.
  Nederland is ook een van de dichts bevolkte landen te wereld om dan 30 ha land te gaan gebruiken voor zonnepanelen geeft een verkeerd signaal.
  Als dit maar vaak genoeg gebeurd zullen mensen zonnepanelen als een belemmering gaan zien in plaats van als een zege.
  jammer en zeker niet zo happy als gesuggereerd wordt…

 2. Theo:

  Dat de techniek inmiddels zo ver gevorderd is dat we zelfs in Nederland rendabel zonneparken kunnen aanleggen zal veel mensen de ogen openen. Dat maakt de drempel om op al die platte daken zonnepanelen te leggen kleiner. Goed nieuws dus. Ik ben happy!

 3. Eddy:

  Allemaal leuk en aardig.
  Goedkopere energie wat rendabel is houd ik wel van.
  Maar euh wacht effe…………wie betaalt de rekening van 30 miljoen euro ?

 4. benarti:

  De reacties op bovenstaand artiekel geven goede voeding aan bezinning , nodig (maar zeker nog niet afgerond )voordat men begint

 5. myriad:

  De vraag is hoeveel Energie Nederland in totaal nodig heeft en hoeveel ruimte en Euro’s het kost om alles in zonne-energie om te zetten.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?