RSS

Openbaar vervoer is goed voor je gezondheid

Openbaar vervoer is niet alleen goed voor het milieu, het komt ook de gezondheid van de gebruikers ten goede. Ze lijden minder vaak aan overgewicht, hoge bloeddruk of diabetes.

In het Japanse Osaka vergeleken onderzoekers de gegevens van bijna zesduizend bus- en treingebruikers, fietsers en voetgangers en automobilisten.

De bus- en treingebruikers bleken 44 procent minder vaak aan overgewicht te lijden dan de automobilisten, 27 procent minder vaak een hoge bloeddruk te hebben en 34 procent minder vaak diabetes.

Te voet naar de bushalte
Ze scoorden zelfs beter dan de voetgangers en fietsers. Mogelijk leggen ze een grotere afstand te voet af, naar de bus- of treinhalte, dan voetgangers en fietsers, zeggen de onderzoekers. “Zodra men langer dan 20 minuten te voet of met de fiets moet gaan, lijken veel mensen het openbaar vervoer of de auto te verkiezen in stedelijke gebieden in Japan”, zegt onderzoekscoördinator Hisako Tsuji, directeur van het Centrum voor Gezondheid van de Stad Moriguchi (Osaka).

“Mensen zouden moeten overwegen om, als onderdeel van dagelijkse, regelmatige lichamelijke beweging, het openbaar vervoer te gebruiken in plaats van de auto,” zegt Tsuji. “Het kan interessant zijn in de gezondheidszorg om patiënten te vragen hoe ze naar hun werk gaan.”

De auto aan de kant laten is ook goed voor de geestelijke gezondheid. Met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar het werk gaan maakt mensen gelukkiger dan met de auto rijden. Dat komt ook de concentratie op het werk ten goede, bleek vorig jaar uit grootschalig onderzoek van Britse gezondheidseconomen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?