RSS

Groei Nederlandse economie zet flink door

do, nov 5, 2015

Economie en Ondernemen

Nederlandse economie groeit dit jaar sterker dan eerder verwacht, blijkt donderdag uit de najaarsramingen van de Europese Commissie. De groei is in de tweede helft van 2015 wel wat minder sterk dan in de eerste zes maanden van het jaar.

Er wordt voor 2015 een groei geraamd van 2,0%, waar bij de voorjaarsramingen in mei nog een groei van 1,6% werd verwacht. Ook de verwachte groei voor 2016 is opwaarts bijgesteld, tot 2,1%, van 1,7%. Voor 2017 wordt een groei van 2,3% verwacht.

De verbetering is deels te danken aan een snellere stijging van de consumentenuitgaven. Die nemen dit jaar naar verwachting met 1,7% toe waar de Commissie in mei nog uitging van een stijging met 1,6%. Volgend jaar nemen de consumentenuitgaven verder toe, met 2,1%, (van 1,7%) en in 2017 met 2,4%.
In 2016 kan Nederland profiteren van aangekondigde belastingverlagingen die de belastingkloof moeten verkleinen, stelt de Commissie. Daarom verbeteren de consumentenuitgaven en heeft dit ook een, zij het beperkt, effect op de groei van de werkgelegenheid.

De werkloosheid daalt de komende jaren dan ook sneller dan eerder verwacht. Het werkloosheidspercentage komt dit jaar uit op 6,9%, waar een half jaar geleden nog een percentage van 7,1% werd ingeschat. De Commissie schat verder in dat de werkloosheid volgend jaar uitkomt op 6,6% (van 6,9%) en in 2017 op 6,3%.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?