RSS

Lachen is een goede pijnstiller

Lachen in niet alleen heel gezond, het kan in de praktijk zelfs dezelfde uitwerking hebben als een pijnstiller. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek waaraan ook de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft meegewerkt.

Uit het onderzoek blijkt dat bij een goede ‘buiklach’ endorfine vrijkomt. Dat is een stof die de pijn verzacht. “Een kwartier naar komische programma’s kijken, verhoogt onze pijngrens al met tien procent”, beweren de wetenschappers.

De onderzoekers kwamen tot hun resultaten door de testpersonen in ongemakkelijke posities te plaatsen. Zo kregen ze bijvoorbeeld een te strakke bloedmeter om, of een ijskoud voorwerp tegen de huid. Eens de pijngrens was vastgesteld, kregen de proefpersonen comedy, een natuurdocumentaire of een informatief programma te zien. De groep die comedy kreeg voorgeschoteld, bleek het minste pijn te voelen. Maar dan moest er wel hardop gelachen worden.

In een groep lachen we overigens veel makkelijker, stellen de onderzoekers vast. Volgens de Nederlandse hoogleraar Mark van Vugt wekt lachen direct een positieve stemming op in een groep mensen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?