RSS

Geluk blijkt heel besmettelijk

Geluk werkt aanstekelijk en verspreidt zich via ‘golven’ in vriendengroepen of onder familieleden. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is door het medische tijdschrift British Medical Journal.

In de buurt
De onderzoekers stelden vast dat groepen gelukkige en ongelukkige mensen zich vormden volgens criteria van sociale en geografische nabijheid. Bijvoorbeeld: de waarschijnlijkheid dat een mens gelukkig is, stijgt 42 procent indien een vriend die op minder dan 800 meter woont, zelf ook gelukkig wordt. Het percentage zakt tot 25 procent, als die vriend op minder dan 1,5 kilometer woont. Hoe verder de vriend woont, hoe lager het percentage wordt.

Netwerk
De kansen op geluk stijgen met 8 procent wanneer je samenwoont met een gelukkige partner; met 14 procent, als een gelukkig familielid in de buurt woont, en zelfs met 34 procent, in geval van gelukkige buren. “De graad van het geluksniveau van een individu kan zich via golven verspreiden doorheen sociale groepen en een brede structuur binnen eenzelfde netwerk doen ontstaan. Op die manier worden groepen gelukkige of ongelukkige mensen gevormd”, stellen de auteurs van de studie, professor Nicholas Christakis van de Harvard Medical School, en professor James Fowler van de universiteit van Californië in San Diego.

Gezondheid
Het British Medical Journal meent dat de “revolutionaire” studie gevolgen zou kunnen hebben voor de volksgezondheid. “Indien het geluk zich effectief via sociale relaties verspreidt, zou dat indirect ook kunnen bijdragen aan het doorgeven van een goede gezondheid, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor het uitwerken van het beleid”, beweert het vakblad. De studie werd bij 5.124 volwassenen tussen 21 en 70 jaar uitgevoerd en opgevolgd gedurende 30 jaar.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?