RSS

Afrikaans bedrijf ontwikkelt hoorapparaat op zonne-energie

Het Afrikaanse bedrijf Deaftronics verkocht al 10.000 stuks van zijn hoorapparaat op zonne-energie. Het bedrijf ontwikkelde het toestel om het probleem van dure batterijen op te lossen.

Het toestel werd ontwikkeld door Tendekayi Katsiga uit Botswana. Op een dovenschool merkte hij dat kinderen wel hoorapparaten hadden, geschonken door hulporganisaties, maar dat er geen geld was voor batterijen.

Na ongeveer een maand moeten de batterijen vervangen worden.

Doordat de hoorapparaten niet meer werkten, konden de kinderen niet meer volgen in de klas. Elders in Afrika hadden doven hetzelfde probleem, stelde Katsiga vast.

Hij richtte daarom Deaftronics op, een bedrijf dat hiervoor een oplossing wilde zoeken. Het resultaat van de zoektocht, die Katsiga samen met doven deed, was een goedkoop hoorapparaat – het kost slechts een derde van een normaal toestel – dat bovendien op een batterij met zonne-energie werkt.

De batterij kan tot drie jaar meegaan. Ze wordt opgeladen in een klein toestel met zonnecellen, dat via een USB-poort ook een telefoon kan opladen. De oplader werkt met zonlicht en kunstlicht maar ook de energie van een telefoon kan de batterij opladen.

De batterij kan ook in de meeste andere hoorapparaten gebruikt worden.

Deaftronics verkocht ondertussen al 10.000 hoorapparaten in 40 Afrikaanse landen en heeft nu ambitie voor andere continenten. Dit jaar was het bedrijf een van de dertig finalisten van Global Innovation through Science and Technology (GIST Tech-I), een initiatief waarmee de Amerikaanse overheid wereldwijd op zoek gaat naar wetenschap en technologie met een grote impact.

Deaftronics ontwikkelt ondertussen een mobiele app waarmee je al in een vroeg stadium gehoorproblemen kunt opsporen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?