RSS

Kringloopeconomie creëert 3 miljoen banen in EU

De uitbouw van een echte kringloopeconomie kan in de Europese lidstaten 3 miljoen extra banen creëren tegen 2030. Dat blijkt uit een studie door de Britse organisatie WRAP.

De studie is de eerste in haar soort die het potentieel van de kringloopeconomie onderzoekt in de hele Europese Unie (EU), en daarbij rekening houdt met de benodigde capaciteiten, ondersteunende industrieën en kansen op het vlak van werkgelegenheid.

Volgens de auteurs zijn in de hele EU nu al naar schatting 3,4 miljoen mensen tewerkgesteld in de kringloopsector, onder meer voor herstellingen, afvalbeheer en recyclage, leasing en verhuur. De uitbreiding van de sector zou banen creëren in alle lidstaten.

1,2 miljoen banen
Als de sector zich aan het huidige tempo blijft ontwikkelen, kunnen in de volgende vijftien jaar 1,2 miljoen extra banen worden gecreëerd tegen 2030, stelt de studie, goed voor een vermindering van het aantal langdurig werklozen met 250.000 banen.

Maar als er echt volop wordt ingezet op de kringloopeconomie in Europa, kan dat potentieel stijgen tot 3 miljoen extra banen en een vermindering van het aantal langdurig werklozen met 520.000 banen.

Duurzamer
De kringloopeconomie vormt een duurzamer alternatief voor het huidige, lineair economisch model van productie, gebruik en wegwerpen van producten. In de kringloopvisie worden producten zo lang en intens mogelijk gebruikt, om vervolgens zoveel mogelijk grondstoffen en materialen te recupereren.

“Dit beeld van het banenpotentieel van de kringloopeconomie maakt het pleit voor een ambitieus Europees beleid rond de kringloopaanpak nog sterker”, zegt Liz Goodwin, ceo van WRAP. “Het is het ontbrekende deel van de puzzel dat toont hoe de kringloopeconomie past in het bredere plan van de Commissie om banen en economische groei te creëren. Het is duidelijk dat heel wat landen er aanzienlijke voordelen uit zouden halen die zowel de werkgelegenheid, de economie als het milieu ten goede komen.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reacties

  1. Hadewijch Verhenne:

    Super! Echt goed nieuws!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?