RSS

Zon verwarmt al kwart van Duitse buitenzwembaden

do, sep 10, 2015

Wetenschap en Natuur

Een kwart van de Duitse openbare buitenzwembaden maakt al gebruik van zonnewarmte. Dat vermindert de CO2-uitstoot en drukt de kosten.

In Duitsland zijn er 3500 openbare zwembaden in openlucht. Daarvan heeft een kwart water dat met zonne-energie is verwarmd, meldt de Duitse gespecialiseerde website SolarServer.

De zwembaddiensten verwarmen het water met zonnecollectoren. Dat zijn panelen of buizen die de zonne-energie meteen op het water overzetten. Dat is een ander systeem dan fotovoltaïsche zonnepanelen, die zonlicht in elektriciteit omzetten.

zonnewarmte-zwembaden

Zonnewarmte volstaat om zwemwater een zomer lang op een aangename temperatuur te houden. De installatie is goedkoop en neemt weinig ruimte in.

Dankzij de zonnecollectoren vermindert de CO2-uitstoot –zwembaden worden vaak met fossiele brandstoffen verwarmd – en blijven de beheerskosten laag.

Ook steeds meer Duitse privézwembaden maken gebruik van zonnewarmte.

Duitsland heeft een stevige reputatie op het vlak van hernieuwbare energie. Vorig jaar bijvoorbeeld braken de Duitse hernieuwbare energiebronnen alle records. Schone energie was in de eerste jaarhelft goed voor bijna een derde van de stroomproductie. Vooral zonne- en windenergie groeien sterk in Duitsland. Duitsland heeft ook de meest energiezuinige economie ter wereld.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?