RSS

Zuid-Afrikaans team ontwerpt betaalbare zonnespiegels

Onderzoekers van de universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika hebben een manier gevonden om goedkope heliostaten in te zetten die zonlicht omzetten in energie. Tot nu toe waren ingenieurs er niet in geslaagd om dat op een budgetvriendelijke manier te doen.

Het idee van de Concentrated Solar Power (CSP) is eenvoudig: spiegels vangen zonlicht op en weerkaatsten dat naar een punt waar het dan wordt omgezet in energie.

Er bestaan wereldwijd al verschillende zonnecentrales die op deze manier werken en de technologie die gebruik maakt van heliostaten, draaibare spiegels die zich continu op de zon richten, is al omschreven als veelbelovend op het vlak van de ontwikkeling van duurzame energie.

Goedkoop en draadloos
De kostprijs bleek echter de spreekwoordelijke achilleshiel van de technologie. Bovendien bleek het moeilijk om ze ook op kleinere schaal in te zetten.

Dit alles maakt dat de optelsom altijd in het voordeel uitdraaide voor klassieke fotovoltaïsche zonnepanelen.

En net daar heeft het Zuid-Afrikaanse team van de Solar Thermal Research Group aan Stellenbosch University het verschil kunnen maken.

De heliostaten van hun proefproject Helio 100 zijn kleiner dan eerdere modellen en ook een stuk goedkoper in productie. Ze werken bovendien draadloos en mogen eenvoudigweg op de grond geplaatst worden.

Eerdere modellen konden enkel op zware betonnen sokkels geplaatst worden wat veel voorbereidend werk vereiste en meer ingrijpend was voor de natuurlijke omgeving.

Het team zal het proefproject nog verfijnen en uitgebreid voorstellen op 17 oktober 2015.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?