RSS

10 tips voor meer geluk op het werk

Geluk is eenvoudiger dan je denkt! Elke psycholoog, wetenschapper en coach heeft wel een theorie over hoe je gelukkig wordt en blijft. En toch is er nog veel stress en cynisme op de werkvloer. Is het nog wel mogelijk om geluk te vinden op het werk? Ja, hoor. Het Amerikaanse zakenblad Forbes geeft tien tips.

1. Stop met waardeoordelen vellen

We hebben de natuurlijke neiging om alles wat ons overkomt meteen een waardeoordeel mee te geven. Het regent: slecht. De baas is op vakantie: goed. Wil je meer innerlijke rust, laat die waardeoordelen dan voor wat ze zijn. Als u iets meteen indeelt als ‘slecht’, is het dat ook. Het is zoals het is en dat is goed noch slecht.

2. Laat los
Als er iets vervelends gebeurt en je bent in staat dat snel los te laten, ben je veel gelukkiger. De kunst om door te gaan geeft je het vermogen om problemen resoluut en krachtig op te lossen. Focus je niet op het probleem, maar op de oplossing.

3. Maak een to-do lijst

Het is moeilijk om innerlijke rust te vinden als je het gevoel hebt dat je geen controle over je werkdag hebt. Neem het heft in eigen handen met een to-do lijst en werk  die vervolgens punt voor punt af . Laat je niet afleiden door je e-mail, maar check die slechts enkele keren per dag.

4. Wees enthousiast

Werknemers die zich niet betrokken voelen, leveren de onderneming weinig op en zijn funest voor de sfeer. Als je enthousiasme weet op te wekken voor je werkzaamheden en deze geconcentreerd uitvoert, gaat de tijd sneller en ervaar je veel meer plezier aan je taken.

5. Ban negatieve gedachten uit

Een constante stroom negatieve gedachten, maakt doodongelukkig. Richt je gedachten bewust op positieve zaken. Roep een leuke herinnering op en visualiseer die. Heb je weer even niks te doen, ga dan niet doelloos over het web surfen, maar roep dat positieve beeld weer even op. Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het je lukt als het weer eens tegen zit.

6. Laad jezelf op

Alcohol en tv kijken zijn niet de aangewezen manieren om werkstress te verminderen. Plan elke dag een moment om je op te laden. Ga eens wandelen in je lunchpauze in plaats van achter je bureau te eten. Neem een bad als je thuiskomt, lees een boek tijdens je dagelijkse treinreis. Zoek iets wat bij je past.

7. Zoek de betekenis

Mensen die hun eigen normen en waarden weerspiegeld zien in die van de onderneming en het gevoel hebben dat ze nuttig werk verrichten, zijn gelukkiger. Heb je het gevoel dat je werk zinloos is, kijk dan naar het grote geheel. Werk je voor een farmaceutisch bedrijf? Denk eens aan de levens die je redt. Of bedenk hoe jouw werk bijdraagt aan het realiseren van je persoonlijke doelen. Zonder je salaris zou je bijvoorbeeld geen geld hebben voor je hobby of om op vakantie te gaan.

8. Zoek de overeenkomsten

Mensen stoppen anderen maar al te snel in hokjes. Mensen die je mag versus mensen die je niet mag. Ik tegen hen. Zoek daarentegen eens naar de overeenkomsten tussen jou en je collega’s. Dit is een hele eenvoudige manier om je relatie met hen te verbeteren. Sociale contacten zijn een belangrijk onderdeel van geluk, dus dit is de tijd en moeite zeker waard.

9. Heb begrip voor een slechte baas

De belangrijkste reden waarom mensen ontslag nemen, is een slechte baas. Heb je te lijden onder zo’n exemplaar, bekijk hem of haar dan eens zoals hij/zij werkelijk is en probeer begrip en medeleven op te wekken. Relativeer bovendien: je hebt maar enkele uren per dag met deze persoon te maken, hij of zij moet continu met zichzelf leven. Houd jezelf voor dat zijn of haar negativiteit los staat van jou. Op die manier kan je het beter loslaten als je baas weer eens tegen je uitvalt.

10. Weet wanneer het tijd is om te gaan
Heb je alles geprobeerd maar ben je nog steeds ongelukkig ? Dan is het tijd om te gaan. Soms is er nu eenmaal geen oplossing voor een slechte situatie en in dat geval kan je dat beter accepteren dan te blijven vechten. Je besteedt een leeuwendeel van je leven aan je werk, blijf niet hangen op een werkplek die niet goed voor je is.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

 1. Chantal:

  Volgens mij zijn het juist pseudowetenschappers die dit soort theorieën bezigen. Net zo min als “geluk” of “gelukkig zijn” klinische begrippen zijn, is in geen enkele studie psychologie een theorie over geluk te bekennen. Gelukkig maar.

 2. nic schrijver:

  Zeg dat niet te snel!
  Ruut Veenhoven is emeritus hoogleraar Sociale condities voormenselijk geluk.
  Hier een artikel:
  https://www.acta.nl/nl/onderzoek/onderzoek-uitgelicht/Een-verrassende-wetenschappelijke-blik-op-de-tandheelkunde/interview-ruut-veenhoven-geluk-gezondheid/index.asp
  Vriendelijke groet,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?