RSS

Consumentenvertrouwen fors gestegen en werkloosheid gedaald

do, jun 18, 2015

Economie en Ondernemen

Het consumentenvertrouwen in Nederland is in juni flink verbeterd ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De graadmeter voor het consumentenvertrouwen klom naar een stand van 6, tegen 2 in mei. Dat is het hoogste niveau in bijna acht jaar tijd. Volgens het CBS zijn consumenten vooral positiever geworden over het economisch klimaat.

De koopbereidheid van consumenten is in juni wat positiever dan in mei, aldus het statistiekbureau. Consumenten oordelen minder negatief over hun toekomstige financiële situatie. Ze vinden het een gunstige tijd voor het doen van grote aankopen, stelt het CBS.

Het statistiekbureau meldde dat consumenten optimistischer zijn geworden over de arbeidsmarkt. De verwachting voor de toekomstige werkloosheid verbeterde aanzienlijk en is in juni voor het eerst in ruim vier jaar tijd positief.

Het consumentenvertrouwen ligt momenteel duidelijk boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 met 27 de hoogste stand ooit. Het dieptepunt werd met min 44 bereikt in februari 2013.

Werkloosheid
De werkloosheid in Nederland is in mei uitgekomen op 6,9 procent van de beroepsbevolking. Vorige maand waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 617.000 mensen werkloos. Zij waren beschikbaar voor een baan, maar konden geen werk vinden.

In april zat de werkloosheid op een niveau van 7 procent. Begin dit jaar bedroeg het percentage nog 7,2.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is tevreden dat de dalende trend doorzet. ,,Het is prachtig nieuws dat de werkloosheid opnieuw is gedaald, doordat meer mensen aan het werk zijn. Ook daalt het aantal WW-uitkeringen. Dit zijn allemaal signalen dat het beter gaat met onze arbeidsmarkt.”

Tussen maart en mei is het aantal mensen met een baan gemiddeld met 6000 per maand gestegen. De stijging is volledig aan vrouwen toe te schrijven. Het aantal mannen dat werkt is al een tijd stabiel. Doordat de beroepsbevolking vrijwel gelijk bleef, leidde de toename van het aantal werkenden tot een daling van het aantal werklozen, meldde het CBS donderdag.

Jongeren
Het aantal lopende werkloosheidsuitkeringen is in mei voor de vierde maand op rij gedaald. Vorige maand hadden 416.000 mensen een WW-uitkering tegen 427.000 in april (min 2,5 procent). Net als in voorgaande maanden komt de relatief sterkste daling voor rekening van jongeren tot 25 jaar (-8,3 procent). Het aantal uitkeringen aan vijftigplussers bleef in mei vrijwel gelijk aan dat van april. In alle provincies daalde het aantal uitkeringen, het sterkst in Friesland. Vooral vanuit de bouwnijverheid en de uitzendbedrijven nam het aantal uitkeringen af in mei.

Het CBS constateert verder dat de werkloosheid onder jongeren vergeleken met een jaar eerder is gedaald. Was in mei 2014 nog 13 procent van de jongeren werkloos, in mei 2015 was dit 11,1 procent. Het werkloosheidspercentage onder jongeren daalde de afgelopen drie maanden vrijwel niet meer. Steeds meer jongeren meldden zich op de arbeidsmarkt, op zoek naar een baan. (AFN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. David:

    jammer ik vind t geen nieuws voor op deze site…
    Allemaal fijn die cijfers die door weer ik wie openbaar worden gemaakt…

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?