RSS

De gezondheidsvoordelen van noten

Een Nederlandse studie bevestigt wat Amerikaans en Aziatisch onderzoek al aantoonde: noten eten beschermt je tegen hart- en vaatziekten. De Nederlandse onderzoekers zagen echter dat wie dagelijks noten eet nog veel meer gezondheidsvoordelen opdoet.

De studie is een onderdeel van de Cohortstudie waarbij personen uit eenzelfde leeftijdscategorie over een heel aantal jaren worden gevolgd. In dit geval zijn dat 120.000 Nederlanders tussen 55 en 69 jaar oud die al sinds 1987 worden opgevolgd.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology. Ze bevestigen een verband tussen de inname van pinda’s en noten, en lagere sterftecijfers.

Mannen en vrouwen die ten minste 15 gram noten of pinda’s per dag eten hebben een lager risico om te overlijden aan een aantal belangrijke dodelijke ziektes dan mensen die dat niet doen.

De vermindering van de mortaliteit is het sterkst bij luchtwegaandoeningen, neurodegeneratieve ziekten en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. De effecten zijn hetzelfde bij mannen en vrouwen.

Eerdere studies aan Amerikaanse en Aziatische instituten toonden de positieve gevolgen van het eten van noten al aan. Nieuw is dat deze studie de vermindering van mortaliteit door een hele resem andere aandoeningen aanwijst.

“Het was opmerkelijk dat een aanzienlijk lager sterftecijfer al werd waargenomen voor een verbruik van 15 gram noten of pinda’s per dag, een half handje vol”, zegt projectleider Piet van de Brandt van de universiteit van Maastricht.

Een hogere inname werd niet geassocieerd met een verdere afname van het sterfterisico. Ook voor de consumptie van pindakaas werd geen beschermend effect gevonden.

Pinda’s en noten bevatten enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren, vitaminen, vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen, die mogelijk bijdragen aan de lagere sterftecijfers. Pindakaas bevat ook toegevoegde bestanddelen zoals zout en plantaardige oliën. Deze laatsten remmen het voordelige gezondheidseffect van de noten af.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?