RSS

Natuur maakt mensen hulpvaardig en altruïstisch

Indrukwekkende natuurzichten leveren niet alleen prachtige vakantiefoto’s op. Ze maken ook betere mensen van ons, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

De Universiteit van Californië vroeg negentig proefpersonen zestig seconden lang naar 60 meter hoge eucalyptusbomen te streehugger_02taren. Een andere groep moest naar een iets minder ontzagwekkend gebouw staren.

Vervolgens werd een incident geënsceneerd: een doos met pennen viel op de grond. Wie naar de bomen had gestaard, was veel behulpzamer dan wie naar het gebouw had gekeken. De leden van deze groep raapten meer pennen op. Uit interviews bleek ook dat de eerste groep vaker ethisch juiste beslissingen onderschreef en meer aan altruïstische waarden hechtte.

Hetzelfde effect stelden de onderzoekers vast bij mensen naar video’s van stormen en uitbarstende vulkanen keken.

Dat komt allemaal omdat we ons door de indrukwekkende natuur kleiner voelen. Je voelt ontzag, zegt onderzoeker Paul Piff. “Ontzag is de perceptie van iets wat fysiek of conceptueel zo enorm is dat het je kijk op de wereld overstijgt en naar manieren moet zoeken om je daaraan aan te passen. Doordat je ervaring niet aan je verwachtingen beantwoordt, moet je herijken.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?