RSS

Aziatische leeuw is bezig aan comeback

Het aantal Aziatische leeuwen in de Indiase deelstaat Gujarat is sinds 2010 met meer dan een kwart gestegen. De kritiek bedreigde soort lijkt zich te herstellen, net als de tijger in India.

Uit een nieuwe telling in een gebied van meer dan 20.000 vierkante kilometer blijkt dat het aantal leeuwen gegroeid is van 411 in 2010 tot 523 nu, een stijging met 27 procent. Het gaat om 109 mannetjes, 201 vrouwtjes en 213 welpen.

Daarmee wordt het herstel van de soort voortgezet: in 2005 waren er nog maar 359 exemplaren. De soort is iets kleiner dan de bekendere Afrikaanse leeuw en leeft in kleinere groepen.

Toch waarschuwen milieuorganisaties voor teveel optimisme: in de afgelopen vijf jaar werden ook meer dan tweehonderd leeuwen gedood toen ze zich buiten de wouden waagden. Vooral waterputten, stropers en passerende treinen vormen een gevaar voor de dieren. Ook voor de mens groeit het gevaar: in de afgelopen twee jaar kwamen 14 mensen om en vielen 144 gewonden bij confrontaties met leeuwen.

Tijger
Begin dit jaar bleek dat het ook de tijgerpopulatie de goede kant uit gaat. Het aantal tijgers in India is met bijna een derde gegroeid in de afgelopen vier jaar, tot 2.226 exemplaren. Bij de laatste telling in 2010 werd de populatie op 1706 dieren geschat.

Minister van Leefmilieu Prakash Javadekar spreekt van een succesverhaal: “De meeste tijgers in de wereld, zeven op de tien, leven nu in India”, zegt Javadekar. “We hebben de best beheerde tijgerreservaten ter wereld. De populatie is met 30 procent gestegen – dat is een enorm succesverhaal.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?