RSS

Energie op Hawaï tegen 2045 volledig duurzaam

De energie op Hawaï moet tegen 2045 volledig van hernieuwbare bronnen komen. Dat is het gevolg van een pas goedgekeurde wet.

Over dertig jaar moet Hawaï 100 procent op zonne-, wind- en andere groene energie draaien. Het parlement van de Amerikaanse staat keurde dat goed. Alleen de gouverneur, een Democraat, kan daar nog een stokje voor steken: hij heeft nog tot 15 mei om zijn veto te stellen.

De Democratische senator Mike Gabbard is er gerust op. “Nergens ter wereld zal een eilandengroep met zoveel inwoners en een onafhankelijk stroomnet zijn elektriciteit 100 procent uit hernieuwbare bronnen halen”, zegt hij aan de blog ThinkProgress. “Via deze transformatie kunnen we een voorbeeld zijn voor andere staten en zelfs landen. Het zal de grootste energierevolutie in het land zijn, van 90 procent afhankelijkheid van fossiele brandstoffen naar 100 procent schone energie.”

Nu al is Hawaï een voorbeeld voor zonne-energie en geothermie: 10 procent van de Hawaïaanse stroom komt van zonne-energie en 25 procent van geothermie. Maar de rest komt van fossiele brandstoffen. En die moet volledig ingevoerd worden, wat de energie duur maakt.

Vorig jaar haalde El Hierro, het kleinste van de Canarische Eilanden, het nieuws door volledig over te schakelen op hernieuwbare energie. Dat was toen de eerste landmassa ter wereld die de klok rond vertrouwt op hernieuwbare energiebronnen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?