RSS

Betaalbare elektrische auto komt er snel aan

De prijs van lithium-ionbatterijen daalt sneller dan verwacht, blijkt uit een nieuwe studie in het gezaghebbende tijdschrift Nature Climate Change. Sinds 2007 is de prijs per kilowattuur met maar liefst 70 procent gedaald, en dat is goed nieuws voor de prijs van elektrische auto’s.

Wetenschappers van het Stockholm Environment Institute, onderzochten hoe de prijs van li-ionbatterijen van tachtig verschillende producenten evolueerde tussen 2007 en 2014. De conclusie is verrassend: de gemiddelde prijs per kilowattuur is in die periode gedaald van 1000 tot 300 dollar, een niveau dat pas verwacht werd tegen 2020.

Dat is een gemiddelde daling van 8 procent per jaar. Als die trend aanhoudt, kunnen over tien jaar prijzen tot 150 dollar per kilowattuur mogelijk zijn, en kunnen elektrische auto’s qua prijs concurreren met een benzinewagen.

En de kans dat die trend aanhoudt, is reëel, zeggen de onderzoekers, want fabrikanten als Tesla en Nissan verhogen nu al hun productie van elektrische wagens. Die sterke daling kan twee verschillende effecten hebben, die allebei de opgang van de elektrische auto stimuleren. Fabrikanten kunnen de prijs van de wagens verlagen of het rijbereik vergroten.

Binnen tien jaar kan de prijsdaling ertoe leiden dat de elektrische auto een massaproduct is, dat niet langer voor een beperkte elite gereserveerd is.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,