RSS

Drijvende zonnepanelen voorkomen droogte

Het Chinese Solar Power gaat drijvende zonnepanelen bouwen in de VS en Mexico. Ze produceren niet alleen energie, ze helpen ook het water in reservoirs op peil te houden bij droogte.

De drijvende zonnepanelen zijn vooral bedoeld voor waterreservoirs en irrigatiekanalen. In tijden van droogte bieden ze een belangrijk bijkomend voordeel. Ze vermijden dat het schaarse water in de reservoirs en kanalen verdampt. Dat komt doordat ze zelf de warmte absorberen en in energie omzetten.

Bij langdurige warmte kunnen de panelen ook de groei van algen in het water vertragen, zegt de producent.

Solar Power, een bedrijf uit Shanghai, gaat voor het project een joint venture aan met Aqua Clean Energy. Er zijn plannen voor drijvende zonnepanelen in Californië, Arizona, New Mexico en Texas in de VS en in Mexico. Alles samen gaat het om een capaciteit van 50 megawatt.

“Deze technologie genereert niet alleen schone zonne-energie, het helpt ook het water te behouden in regio’s waar het waterpeil kritiek is zoals het zuidwesten van de VS, en vooral Californië, dat nu al voor het vierde jaar op rij droogte kent”, zegt Peng Xiaofeng, voorzitter van Solar Power.

Door de aanhoudende droogte zitten de Californische reservoirs onder de helft van hun normale peil. In verschillende zones dreigt watertekort.

Zonne-energie zit in de lift in de VS. Vorig jaar kwam er 6,3 gigawatt bij, dit jaar wordt 9 gigawatt verwacht.

Het idee van drijvende zonnepanelen is niet nieuw. Zo bouwt Kyocera in Japan aan het grootste drijvende zonnepark ter wereld. En kwamen Noorse ingenieurs een tijdje terug ook met het concept op de proppen om drijvende eilanden van zonnepanelen op zee te maken. Zo’n eiland, dat uit zeshoekige platformen bestaat, kan een capaciteit van 2 megawatt hebben. Door eilanden aan elkaar te koppelen kan men tot 50 megawatt gaan.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,