RSS

Draagbare waterkrachtkit geeft 10 uur stroom

Een Duits bedrijfje heeft een draagbare waterkrachtkit ontworpen. Het past in een rugzak en kan een smartphone voor 10 uur stroom geven.

blue-freedom_2

De Blue Freedom bestaat uit een kleine ronde schijf en een nog kleinere turbine, allemaal in plastic. De mini-turbine, niet groter dan 12 centimeter, wordt in stromend water gelegd, bijvoorbeeld in een rivier. Door de stroming gaat de propeller draaien. Een generator van 5 watt maakt daar elektriciteit van.

blue-freedom_3

De energie gaat naar de schijf, die op de oever blijft. Via een USB-poort kun je die aansluiten op het toestel dat stroom nodig heeft, een smartphone bijvoorbeeld. Na 1 uur heeft de telefoon voor 10 uur stroom, zeggen de ontwikkelaars.

blue-freedom_4

Je kunt ook de energie opslaan in een batterij van 5000 mAh (milliampère-uur). Bij een waterdebiet van 1,2 meter per seconden kun je de interne batterij volledig opladen in 3 tot 4 uur.

blue-freedom_5

In een rugzak
De schijf heeft een diameter van 20 centimeter en een dikte van 5 centimeter. In het midden zit een uitsparing waarin de turbine past. Daardoor pakt de Blue Freedom minder plaats in tijdens het transport.

blue-freedom_6

Hij past zo perfect in een rugzak en dat is ook waarvoor hij gemaakt is. Hij is handig voor wie langere tijd de natuur in trekt en energie nodig heeft voor gps, smartphone of zaklantaarn.

Voor trekkers bestonden al zonne-energiekits, maar die hangen natuurlijk af van de beschikbaarheid van de zon. En batterijen met dezelfde omvang als die van de Blue Freedom hebben veel meer oplaadtijd nodig.

Crowdfunding
De Blue Freedom werd ontworpen door een bedrijfje uit het Duitse München. Dat wilde 100.000 dollar (92.000 euro) ophalen via het crowdfundingplatform Kickstarter en heeft die doelstelling met nog een maand te gaan al gehaald. Het toestel is vanaf oktober verkrijgbaar. Crowdfunders betalen daarvoor 165 euro.

Een Amerikaans team heeft ondertussen een vergelijkbaar toestel ontworpen, de HydroBee, maar dat is een stuk groter en lijkt door zijn volume minder geschikt voor de rugzak.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,