RSS

Elektrische auto kan olie-import bijna halveren

Als er massaal wordt overgeschakeld op elektrische auto’s, kan de import van olie met 40 procent verminderen en sparen chauffeurs jaarlijks 900 euro uit. Maar daarvoor is wel de juiste infrastructuur nodig, zeggen Britse onderzoekers.

Uit de studie van Cambridge Econometrics blijkt dat efficiëntere auto’s de Britten nu al honderden euro’s per jaar uitsparen, onder meer dankzij zuinige motoren, lichtere materialen en efficiënte banden. Maar een grootschalige omslag naar elektrische voertuigen zou een nog veel grotere impact hebben. Als er over vijftien jaar 6 miljoen voertuigen op de Britse wegen rijden, kan de kost van benzine en diesel zakken van 33 miljard naar 20 miljard pond.

Een deel van die besparing wordt teniet gedaan door de nodige investeringen in de nieuwe technologie, maar dan nog blijft er een besparing van 5 tot 7 miljard pond over, afhankelijk van de olieprijs, berekenden de onderzoekers. Bovendien zou luchtvervuiling door stikstofoxide en fijn stof met de heft dalen tegen 2030 en zelfs met 80 procent tegen 2050. De besparing voor volksgezondheid zou dan meer dan een miljard pond per jaar bedragen.

Infrastructuur
Aan zo’n grootschalige omslag is wel een belangrijke voorwaarde verbonden, zeggen de onderzoekers. Ze pleiten voor een snelle bouw van de nodige infrastructuur om een einde te maken aan de zogenaamde “range anxiety” en chauffeurs gerust te stellen dat ze op hun bestemming kunnen geraken.

“Het rapport toont duidelijk aan dat elektrische voertuigen zullen blijven bijdragen aan de economie”, zegt Jerry Hardcastle van fabrikant Nissan in een reactie. “Het wordt steeds duidelijker dat elk elektrisch voertuig een investering is in de volksgezondheid, omdat het ook de luchtkwaliteit in stedelijke omgevingen verbetert.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,