RSS

Zweden bouwt eerste klimaatpositieve datacenter ter wereld

In Zweden wordt ‘s werelds eerste klimaatpositieve datacenter gebouwd. Het EcoDataCenter is daarnaast een van de veiligste ter wereld. Het rekencentrum voldoet aan de hoogste beveiligingseisen, terwijl ook de prestaties op het hoogste niveau liggen.

De initiator van het EcoDataCenter is energiebedrijf Falu Energi & Vatten in samenwerking met start-up EcoDC AB. Schneider Electric levert bij dit project de technologie voor energie-efficiënte oplossingen en producten.

Binnen de ICT-sector is er steeds meer aandacht voor energie-efficiëntie. De sector consumeert tot 10 procent van het wereldwijde energieverbruik. Hierdoor groeien de energiekosten van datacenters fors. Daarnaast kent het zijn weerslag op de kosten van de wereldwijde backbone van internet en cloud-omgevingen.

CO2-uitstoot datacenters fors
Een enkel rekencentrum verbruikt al snel meer elektriciteit dan een stad van gemiddelde grootte. Een groot gedeelte van het verbruik is bovendien overbodig omdat de uitstoot groter is dan het verbruik. Terwijl de hete lucht wel in de atmosfeer komt en dus bijdraagt aan de wereldwijde opwarming van de aarde. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan drie miljoen datacenters. Volgens diverse rapporten overstijgt de totale CO2-uitstoot van datacenters binnen vijf jaar de uitstoot van de gehele luchtvaartindustrie. Het EcoDataCenter toont aan dat het ook anders kan.

Duurzame energiebronnen
Het EcoDataCenter in Falun wordt aangesloten op het lokale energiesysteem. De restwarmte die afkomstig is van de servers en IT-apparatuur gaat kantoren en woningen in de buurt verwarmen middels stadsverwarming. In de zomermaanden drijft de overtollige stoom van de lokale elektriciteitscentrale de machines aan voor het koelen van het rekencentrum.

De elektriciteit die benodigd is voor het datacenter is alleen afkomstig van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. Daarnaast stookt de nabijgelegen energiecentrale op biomassa met restproducten zoals houtsnippers en zaagafval van de houtindustrie in de omgeving.

“Mensen zijn meer en meer bezorgd over de effecten van datacenters op het milieu. Maar ik ben van mening dat het wereldwijde internetgebruik en de opkomst van het Internet of Things niet ten koste hiervan hoeven te gaan. EcoDataCenter is een aansprekend voorbeeld van groene IT. Het project laat zien dat out-of-the-box denken erg lonend kan zijn”, aldus Paul Bron, vice president van de IT Business van Schneider Electric Nederland.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,