RSS

‘s Werelds grootste offshore windmolenpark komt op 131 kilometer van de kust

De Britse regering heeft groen licht gegeven voor het grootste windmolenpark op zee ter wereld, goed voor vierhonderd turbines.

Het enorme park Creyke Beck wordt meer dan 1000 vierkante kilometer groot en komt op de Doggersbank in de Noordzee. Het water is er zo’n 30 meter diep en dus perfect geschikt voor de bouw van windmolens, maar het park ligt wel veel verder uit de kust dan elk ander park ter wereld: op 131 kilometer voor de kust van Yorkshire.

Verspreid over twee zones komen tot vierhonderd turbines, met een totale capaciteit van 2,4 gigawatt. Er komen op zee ook tien distributiestations, vier helikopterplatforms en tien meteorologische stations.

Als het park helemaal operationeel is, wordt het de tweede grootste stroomleverancier in Groot-Brittannië. Verwacht wordt dat het jaarlijks 8 terrawattuur zal leveren, voldoende om zo’n 1,8 miljoen gezinnen van stroom te voorzien.

Het project is niet alleen een opsteker voor het klimaat, maar ook voor de Britse economie. Creyke Beck kan volgens de overheid 900 “groene” banen en 2 miljoen euro aan inkomsten genereren, vooral in Yorkshire en Humberside.

Het consortium achter de plannen, Forewind, bestaat uit onder meer het Duitse RWE, de Noorse bedrijven Statoil en Statkraft en het Britse Scottish and Southern Energy.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,