RSS

Lachen is goed voor lichaam en geest

Ben je gestrest? Kun je je niet ontspannen, of voel je je somber? Je zou kunnen overwegen om eens lang te gaan joggen, of om een andere actieve sport te beoefenen om de spanning eruit te werken. Maar, als je liever onmiddellijk resultaat ziet, kan je het ook gewoon eruit lachen!

Vele studies hebben immers aangetoond dat lachen onze gezondheid kan verbeteren. En lachen is leuk! Per slot van rekening kun je je niet verdrietig of boos voelen als je lacht, toch?

Het is een feit dat het lachen zelf ons fysiologisch verandert. Net als sporten verhoogt het de hartslag en verhoogt het de bloeddoorstroming, waardoor we sneller ademen en meer zuurstof aan de weefsels van het lichaam wordt gebracht. Onze gezichtsspieren rekken uit en we verbranden daadwerkelijk calorieën wanneer we lachen. In feite kan het lachen alleen al je stemming vrijwel onmiddellijk veranderen.

Natuurlijk zijn er altijd sceptici, zoals de chagrijnige collega aan de overkant of het humeurige familielid dat je tijdens feestdagen probeert te vermijden. Maar hier zijn een paar grappige feiten waarmee je ze misschien kunt overtuigen:

  1. Lachen vermindert stress: Wanneer we gestresst zijn, maken we het hormoon cortisol aan. Lachen kan de cortisolwaarden significant doen afnemen.
  2. Lachen kan pijn verlichten: Lachen leidt tot de productie van endorfine, wat een natuurlijk, pijnstillend hormoon is.
  3. Lachen versterkt het immuunsysteem: Een gulle lach vermindert stress hormonen en verhoogt de productie van T-cellen, immuun eiwitten en infectiebestrijdende antilichamen.
  4. Lachen is goed voor het hart: Als we lachen, verhogen we de bloedtoevoer en de functie van de bloedvaten, wat hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen.
  5. Lachen ontspant het gehele lichaam: Een goede buiklach kan lichamelijke spanning verlichten en kan je spieren voor maar liefst 45 minuten doen ontspannen.
  6. Lachen helpt bij het heropladen: Door het stressniveau te verminderen en je energie te verhogen, kan lachen helpen bij het focussen en bij het presteren.

Dus een goede lachbui is niet alleen plezierig, het is ook goed voor je! En net als gapen kan lachen ook aanstekelijk werken. Door jezelf open te stellen voor meer humor in je dagelijks leven, kan je ook een positief effect hebben op de mensen om je heen.

En het leuke van humor is dat het aanbod oneindig is. Je hoeft nergens voor te tekenen. Het kost niets. Er zitten geen calorieën in en je kunt zoveel ervan hebben als je wilt.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,