RSS

Vier manieren waarop liefde je gezondheid helpt

Verliefde stelletjes hebben een goede reden om gelukkig te zijn, en al helemaal met dit onderzoek dat aantoont dat verliefdheid op verschillende manieren ook nog eens bijdraagt aan een goede gezondheid. Volgens veel studies zijn verliefde stellen in het voordeel als het aankomt op gezondheid en stress.

Verliefdheid maakt dat je beter slaapt
Het lijkt een romantisch medicijn tegen slaaploosheid maar er is een goede reden waarom verliefde stellen in bed knuffelen. Onderzoekers van de Universiteit van Utah vonden dat stellen beter slapen met de partner bij zich. In deze studie testten onderzoekers 34 stellen op het stress hormoon cortisol voor, tijdens en nadat ze voor vier tot zeven dagen gescheiden waren van hun
partners. Het cortisolgehalte was hoger toen men zonder partner sliep.

Het is goed voor je hart
Samen zijn met degene op wie je verliefd bent is goed voor je bloeddruk en je hart , aldus onderzoekers van de Universiteit van New York. Uit de studie van 60 stellen bleek dat de systolische bloeddruk omlaag ging en op een vast punt bleef hangen als iemand bij de partner was. Volgens onderzoekers had dit te maken met de vertrouwdheid van de relatie waardoor de bloeddruk stabiel bleef. Gelukkige stellen hebben zodoende meer kans op een stabiele bloeddruk, vooral als ze langer bij elkaar zijn.

Kussen vermindert stress
Wetenschappers zijn het erover eens dat kussen meer is dan elkaars lippen tegen elkaar drukken. Het is ook echt goed voor ons. Onderzoekers van het Lafayette College in Amerika onderzochten een groep studenten die 15 minuten lang kusten met hun partner. De studie liet zien dat het cortisolgehalte aanzienlijk omlaag gingen na het kussen. En mannen hadden meer dan vrouwen een hoger gehalte van het ‘geluksgevoel’ hormoon oxytocine. Dit hormoon oxytocine, komt vrij na een orgasme en is bekend vanwege het verlagen van de bloeddruk, een betere gemoedsrust en een grotere pijntoleratie.

Waarom knuffelen goed voor je is
Een warme omhelzing met je geliefde is volgens onderzoek de ultieme manier om stress te verminderen. Een studie door de Universiteit van Noord Carolina mat de effecten van knuffelen onder 38 stellen. Onderzoekers maten de bloeddruk en het gehalte van oxytocine en cortisol van de deelnemers voor en na het knuffelen met hun partners. Ze zagen dat zowel bij mannen als vrouwen het oxytocingehalte aanmerkelijk omhoog schoot na het knuffelen, vooral bij hen met een vaste liefdesrelatie. Bij vrouwen gingen bloeddruk en het cortisolgehalte omlaag na het knuffelen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,