RSS

Mobiel koffertje met zonnepaneel kan ebola snel opsporen

vr, jan 9, 2015

Wetenschap en Natuur

Duitse onderzoekers hebben een mobiele koffer ontwikkeld waarmee gezondheidswerkers ook in afgelegen gebieden snel zekerheid kunnen krijgen of een patiënt al dan niet besmet is met het ebolavirus.

Artsen die in veldhospitalen in afgelegen gebieden in Afrika werken, beschikken vaak niet over de noodzakelijke apparatuur om snel een diagnose van ebola te kunnen stellen.

Om daarover uitsluitsel te krijgen, worden stalen meestal van de plaats van de uitbraak vervoerd naar verder gelegen laboratoria.

Het Deutsches Primatenzentrum (DPZ) maakt vandaag bekend dat het een diagnosekoffer heeft ontwikkeld met alle noodzakelijke apparatuur om binnen de 15 minuten te kunnen achterhalen of een persoon al dan niet besmet is met ebola. De nieuwe methode is daarmee 6 tot 10 keer sneller dan de bestaande diagnosetechnieken.

De mobiele diagnosekoffer maakt het mogelijk om ter plekke te diagnosticeren, op het platteland, op een vlieghaven of in een quarantainecentrum.
Veldproef

De koffer bevat een geïntegreerd zonnepaneel en kan dus zonne-energie opwekken, nodig om tot de diagnose te komen.

Infectie-arts Ahmed Abd El Wahed van DPZ ontwikkelde het concept en zal vijf koffers samenstellen om aan ebola-behandelingscentra in Guinee te overhandigen voor een veldproef. Dat gebeurt in samenwerking met het Instituut Pasteur van Dakar in Senegal.

“De vroege opsporing van ebola bij patiënten zal leiden tot een betere controle van het virus. De medische staf kan zo immers ebolagevallen beter identificeren en sneller isoleren”, zegt arts Christiane Stahl-Hennig.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,