RSS

Zo slaag je wel in je goede voornemens

wo, jan 7, 2015

Gezondheid en Voeding

Het nieuwe jaar is voor velen nog steeds het moment om goede voornemens te maken. Stoppen met roken, afvallen of meer sporten staat bij de meesten op het lijstje, daarom enkele tips om hier dit jaar wel een succes van te maken.

Haalbaar doel

De meeste mensen geven hun goede voornemens al de eerste week van het nieuwe jaar op. Om dit jaar een opgave te voorkomen, is het belangrijk dat je mentaal sterk blijft. Uit onderzoek blijkt dat wat je gelooft over je zelfcontrole je slaagkans bepaalt. Het kiezen van een haalbaar doel verhoogt dus de kans dat je dit tot een succes maakt. Ook is het belangrijk dat je veel zelfvertrouwen in je slaagkans hebt.

Positief doel
Professor Stephen Palmer: “We praten steeds over het opgeven van dingen bij het maken van voornemens: stoppen met roken, met drinken, of met junkfood. Deze negatieve instelling zorgt voor een psychologisch nadeel. Het is beter een positief voornemen te maken. Het is ook belangrijk het juiste doel te kiezen. Als je bijvoorbeeld voorneemt om meer te sporten, zorg dan dat dit een uitdaging vormt, maar niet overweldigend is. Het moet haalbaar zijn, anders hou je het nooit vol. Verdeel je voornemen ook op in verschillende kleine doelen.  Als je aan je conditie wil werken, plan dan om elke dag te wandelen. Dat is gratis en makkelijk, maar efficiënt. Als je meteen een fortuin geeft aan een fitnessabonnement, ga je je verplicht voelen en riskeer je veel geld te verspillen. Maak een contract met een vriend of buur om dagelijks te sporten en als steun.”

Blijven doorgaan
Bij stoppen met roken, krijg je vaak te maken met ontwenningsverschijnselen, dat is normaal. Zie dit niet als een teken van falen, maar als een stimulans om te blijven gaan. Die symptomen blijven overigens niet eeuwig duren. Ook als je bij een dieet je een keer zondigt, moet dat geen reden zijn om alles overboord te gooien. Je moet namelijk eten, maak hier dus geen drama van. Probeer wel zo snel mogelijk terug gezond te eten, zonder op crashdieet te gaan. Zie je voornemen ook niet als een verplichting, maar als een uitdaging.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?