RSS

Meditatie kan risico op hart- en vaatziekten verlagen

Regelmatige meditatie zou het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten sterk kunnen verminderen, volgens onderzoekers van Georgia Health Sciences University.

In een studie met 62 jongeren met een hoge bloeddruk hadden de personen die twee keer per dag 15 minuten mediteerden een lagere linker ventrikel massa, wat een indicator is van toekomstige hart- en vaatziekten, dan de controle groep, zei Dr. Vernon Barnes, een fysioloog van het Medical College of Georgia en het Georgia Health Sciences University Institute of Public and Preventive Health.

Barnes, Dr. Gaston Kapuka, een cardiovasculaire onderzoeker van het instituut en Dr. Frank Treiber, een psycholoog en voormalig vice president van Onderzoek bij GHSU, zijn co-auteurs van de studie die gepubliceerd is in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

De helft van de groep werd getraind in transcedente meditatie en werd gevraagd om 4 maanden lang 15 minuten met een klas en 15 minuten thuis te mediteren. De andere helft kreeg gezondheidsvoorlichting over de wijze waarop de bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verlaagd kan worden, maar mediteerde niet. Linker ventrikel massa werd gemeten met tweedimensionale echocardiogrammen voor en na de studie en de groep die mediteerde vertoonde een significante afname.

“Verhoogde massa van de linker ventrikel van de hartspier wordt veroorzaakt door de extra belasting van het hart met hogere bloeddruk,” legt Barnes uit. “Sommige van deze tieners hadden al een verhoogde linker ventrikel massa vanwege hun hoge bloeddruk, en zullen dit waarschijnlijk meenemen naar hun volwassen leven.”

Tijdens meditatie neemt de activiteit van het sympatische zenuwstelsel af en maakt het lichaam minder stress hormonen aan dan normaal. “Als gevolg daarvan ontspant het vaatstelsel, daalt de bloeddruk en hoeft het hart minder te werken,” zei hij.

Schoolgegevens gaven ook gedragsmatige verbeteringen aan.

“Transcedente meditatie leidt tot een rust van het lichaam die vaak dieper is dan slaap,” zei Barnes. “Statistieken laten zien dat 1 op de 10 zwarte jongeren een hoge bloeddruk hebben. Als het langere tijd wordt beoefend, kan meditatie het risico van deze jeugd op hart- en vaatziekten verlagen, naast de andere voordelen voor de gezondheid.”

Het nieuwe Institute of Public and Preventive Health van GHSU probeert de gezondheid te verbeteren, de gezondheidsverschillen terug te brengen en letsel en ziektes terug te brengen in de staat Georgia, door middel van onderzoek, diensten, leiderschap en training.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?