RSS

5 tips voor een gelukkiger leven

Er verschijnen regelmatig studies met bevindingen over wat ons nu gelukkig maakt. We hebben er weer een paar voor je verzameld. Lees de onderstaande adviezen en ontdek een paar handige tips voor geluk. 

Ontwikkel je talenten
Iedereen heeft een speciaal talent, jij hebt ook vast en zeker iets waar je goed in bent. Mensen die zichzelf kunnen ontplooien zijn gelukkiger. Dit komt omdat ze dan een betekenisvol doel in hun leven hebben. Onderzoek toonde ook aan dat dit gezond voor je is. Vrouwen die zichzelf ontplooiden scoorden beter op psychologische tests, sliepen beter, hadden minder stresshormonen en hadden een gezonder hart.

Doe wat je leuk vindt 
Het lijkt heel simpel, maar mensen staan te weinig stil hoe ze hun tijd besteden. Hoe dikwijls doe je iets dat je echt leuk vindt? In een studie moesten meer dan 900 werkende vrouwen hun activiteiten van de vorige dag opschrijven. Nadien gaven ze aan hoe ze zich op elk moment voelden. Wanneer sommige vrouwen zagen hoeveel dingen ze deden die ze niet leuk vonden, waren ze heel verbaasd. Veel mensen beseffen niet dat geluk iets is waar je zelf controle over hebt. Je kunt al door kleine veranderingen gelukkiger worden. Probeer zo eens 1 uur per dag een taak te laten liggen die je niet leuk vindt en doe in de plaats daarvan iets tofs.

Zeg nooit meer ‘als’
“Als ik een betere job zou hebben, dan pas zou ik gelukkig zijn.” Recent onderzoek toont aan dat mensen heel slecht zijn in het voorspellen van wat hen gelukkig maakt. Zo werd onlangs in een studie aan de deelnemers gevraagd: “Hoe gelukkig ben je? En hoeveel afspraakjes heb je de laatste maand gehad?” Wanneer de vraag over de afspraakjes eerst gesteld werd, woog het liefdesleven zwaarder door, bij het geluk van de deelnemers dan wanneer volgorde omgekeerd was. Gelukkige mensen ondernemen ook vaak nieuwe dingen. Dat moet niet altijd iets groots zijn zoals een nieuwe job, maar ook een nieuwe hobby kan je al heel wat gelukkiger maken.

Zet je vrienden op de eerste plaats
Sociaal engagement is een belangrijke factor van gelukkig zijn. Iets wat hierbij vaak onderschat wordt, is de intensiteit van de relatie. Je haalt meer geluk uit lange, diepe contacten met je beste vriendin dan uit een reeks korte, oppervlakkige contacten. Je hoeft niet noodzakelijk diepzinnige gesprekken te voeren, het belangrijkste is bij elkaar zijn. Samen wat luieren in de tuin of op een terrasje in de stad doet je goed.

Sta jezelf toe gelukkig te zijn
We vinden het vaak moeilijk onszelf toe te staan gelukkig te zijn. We voelen ons el eens schuldig als we plezier beleven. Het is goed om dingen voor anderen te doen, maar je moet ook aan jezelf denken. Probeer hier een evenwicht in te vinden. Onderzoek toont aan dat gelukkige mensen betere partners zijn. Door jezelf dus gelukkig te maken, kun je ook beter anderen helpen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Pauline:

    Gelukkig zijn zit in je hart. Het is een weten, niet altijd een gevoel.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?