RSS

Nobelprijs voor de Vrede naar Malala Yousafzai

vr, okt 10, 2014

Politiek en Samenleving

De Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan de 17-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi (60). Dat heeft het Noorse Nobelcomité vrijdag in Oslo bekend gemaakt. Ze krijgen de prijs voor hun strijd tegen onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen.

Malala vecht ondanks haar jeugdige leeftijd al jaren voor onderwijs voor meisjes. “Ze heeft dat onder zeer gevaarlijke omstandigheden gedaan”, zei het comité bij de bekendmaking. “Door haar heroïsche strijd is ze het boegbeeld geworden voor het recht op onderwijs voor meisjes.” Malala Yousafzay is de jongste winnaar ooit en ook de eerste Pakistaanse die een Nobelprijs krijgt.

Kailash Satyarthi is een Indiase mensenrechtenactivist die zich sinds de jaren 80 verzet tegen kinderarbeid. In de geest van Mahatma Gandhi organiseerde hij diverse vreedzame protesten die gericht waren tegen uitbuiting van kinderen voor finanieel gewin, aldus de voorzitter van het Nobelcomité.

‘Kinderen moeten naar school en niet economisch worden uitgebuit. In de arme landen van de wereld is 60 procent van de huidige bevolking onder de 25 jaar. Het is een voorwaarde voor vreedzame wereldwijde ontwikkeling dat de rechten van kinderen en jonge mensen worden gerespecteerd’, onderbouwde het comité verder de keuze voor het tweetal.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,