RSS

Huizenprijzen stijgen met 4%

do, okt 9, 2014

Economie en Ondernemen

Het herstel van de woningmarkt dat eind vorig jaar begon zet ook in het derde kwartaal door. Het afgelopen kwartaal (op basis van voorlopige cijfers) zijn door NVM-makelaars ongeveer evenveel woningen verkocht als een kwartaal eerder, 29.015.  De huizenprijzen zijn in het derde kwartaal 3,9 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de grootste makelaarsorganisatie van Nederland. In de totale markt werden er naar schatting 39.000 huizen verkocht. “Een mooi aantal”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker, “zeker als je in ogenschouw neemt dat het derde kwartaal wegens de zomervakanties het altijd slechter doet dan het 2de kwartaal.” De prijzen van verkochte woningen zijn met -0,3% in het 3de kwartaal nauwelijks veranderd, vergeleken met het 2de kwartaal van 2014. De afgelopen drie kwartalen steeg de prijs nog licht. “De prijzen stabiliseren, ondanks de lichte daling in het 3de kwartaal. Maar inmiddels ligt de gemiddelde verkoopprijs wél bijna 4% hoger dan een jaar geleden”, stelt Hukker.

http://www.nvm.nl/over_nvm/pers/2014/d15ubho3y2htz8.cloudfront.net///d15ubho3y2htz8.cloudfront.net/~/media/NVMWebsite/Downloads/Marktcijfers/2014Q3errwerwe/2.jpg

Het aantal transacties laat ten opzichte van vorig jaar nog steeds herstel zien. In vergelijking met een jaar eerder is er sprake van een stijging van 28,9 procent. Tot nu toe is in 2014 ieder kwartaal sprake van een stijging van tientallen procenten van het aantal transacties in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2013. De woningverkopen liggen op een structureel hoger niveau, aldus de NVM. Hukker: “We zien dat de markt stabiliseert en dat de vooruitzichten voor de komende tijd positief zijn.”

Voor alle woningtypen geldt inmiddels dat de prijzen van verkochte woningen hoger liggen dan in het 3de kwartaal van 2013. De transactieprijs van vrijstaande woningen ligt 2,2% hoger dan vorig jaar, die van tussenwoningen 2,5%. Van hoekwoningen en appartementen zijn de prijzen in een jaar tijd het meest gestegen: 5,1 en 5,8%.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,