RSS

Zonnecel slaat eigen energie op: ‘s Werelds eerste ‘zonnebatterij’ werk op licht en lucht

vr, okt 3, 2014

Wetenschap en Natuur

Amerikaanse onderzoekers hebben een zonnecel ontwikkeld die zijn eigen energie opslaat. De zonnecel wordt dus tegelijk een batterij.

De nieuwe zonnecel is van titaniumgaas gemaakt en vertoont dus kleine mazen. Daardoor kan er lucht in de cel komen. Licht en zuurstof zetten chemische reacties in gang waardoor de batterij zichzelf oplaadt.

zonne-batterij-1

Via een nieuw procedé worden elektronen van de zonnecel naar de batterij-electrode overgebracht. Dat lost een belangrijk probleem op. Wanneer zonne-energie in een externe batterij wordt opgeslagen, gaat makkelijk 20 procent elektriciteit verloren. In de nieuwe zonnecel heb je zulk verlies niet.

De zonnecel werd ontwikkeld aan de Ohio State University, meldt Nature Communications. De onderzoekers maken zich sterk dat de zonnebatterij de kost voor zonne-energie met een kwart kan doen dalen.

Het onderzoek wordt gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Energie. De onderzoekers bekijken nu of ze met nieuwe materialen de zonnebatterij nog krachtiger kunnen maken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,