RSS

Jumbo zet als eerste supermarkt serieuze stap voor een beter leven voor de kip

vr, okt 3, 2014

Wetenschap en Natuur

Jumbo gaat als eerste supermarkt een serieuze stap zetten om een einde te maken aan het dierenleed van de plofkip. Zo krijgt de kip bij Jumbo 56% meer leefruimte dan een plofkip en groeit deze langzamer. Andere supermarkten kiezen voor een ‘flopkip’ die slechts 11% meer ruimte is gegund. Wakker Dier ziet in de stap van Jumbo een doorbraak: “Jumbo laat zien dat de kipplannen van de andere supermarkten onvoldoende zijn. We roepen andere supermarkten, zoals Albert Heijn, op om ook serieus aan een oplossing voor het plofkippenleed te werken”.

Marktleider Albert Heijn werd in juli nog veroordeeld voor misleiding door de Reclame Code Commissie toen zij haar nieuwe flopkip ten onrechte introduceerde met de woorden ‘goede levensomstandigheden’ en ‘verantwoord’.  Wakker Dier blijft zich inzetten voor een kipschap waar 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming de minimumnorm is.

kip

Zes ‘kipconcepten’, met en zonder keurmerk:

Plofkip: gelegaliseerd dierenleed

De meeste kip is plofkip. Dit is de ‘gangbare’ kip die leeft volgens de minimale Europese normen. Nederland slacht jaarlijks een half miljard plofkippen. Ze leven met 21 kippen op een vierkante meter in dichte stallen in hun eigen ontlasting. Er is geen limiet aan de groeisnelheid en op de slachtleeftijd van gemiddeld 41 dagen wegen ze al ruim 2 kilo. Het gevolg is dat het merendeel kreupel is en last heeft van pijnlijke zweren aan de pootjes. Het antibiotica gebruik is hoog.

Veel cateraars, ziekenhuizen en A-merken zoals Unilever, Struik en alle merken babyvoeding stappen van deze kip over op kip met een keurmerk.

Kip met een keurmerk: de keuze van veel A-merken

Beter Leven en biologisch keurmerk

Wakker Dier en de Dierenbescherming vinden dat de normen van 1 ster van het Beter Leven keurmerk de nieuwe minimumnorm moet worden. Deze kippen leven met z’n 12’en op een vierkante meter, groeien langzamer dan de plofkip en hebben een overdekte uitloop naar buiten. Van deze kippen is door grootschalig onderzoek bekend dat ze weinig antibiotica nodig hebben en haast geen last hebben van kreupelheid en voetzweren.

Kippen die leven volgens de 2 sternormen van het Beter Leven kenmerk, krijgen alles wat 1 sterkippen ook hebben, plus een vrije-uitloop met gras naar buiten en iets meer ruimte in de stal. Kip met 3 sterren wordt gelijkwaardig gehouden als biologische kippen. Biologische kippen leven nog langer en krijgen ook biologisch voer.

Nieuwe kip zonder keurmerk: de keuze van supermarkten

Flopkip

De supermarkten willen uiterlijk in 2020 van de plofkip af, zo verklaarden zij gezamenlijk in februari 2013. Zij bedachten een nieuwe kip die het nauwelijks beter heeft dan de plofkip. Deze kip wordt met 19  kippen op één vierkante meter gepropt.  De supermarkten spreken over de Kip van Morgen, Wakker Dier noemt het een flopkip.
Albert Heijn introduceerde deze kip als eerste met veel tamtam, en noemde het ‘Hollandse Kip’. Deze kip neemt nu een klein gedeelte van het schap in, en ondertussen stunt Albert Heijn gewoon door met de plofkip. Supermarkt DEEN zal in januari 2015 de eerste supermarkt zijn die volledig is omgeschakeld naar de flopkip. DEEN verbreekt hiermee haar eerdere belofte om naar 1 sterkip over te stappen. Supermarkten Dirk en Dekamarkt vervingen deze week een deel van hun plofkip door de flopkip, en beloven daarnaast geen reclame meer te maken buiten de winkel voor  plof- of flopkip.

Nieuwe Standaardkip van Jumbo

Jumbo schakelt tussen nu en december 2015 over naar de Nieuwe Standaardkip. Deze kip heeft het aanzienlijk beter dan de flopkip, maar verdient nog geen Beter Leven ster.

Campagne tegen de plofkip:

Wakker Dier blijft campagne voeren tegen de plofkip, en neemt daarbij geen genoegen met de flopkip. Uiteindelijk moet 1 ster van het Beter Leven kenmerk de minimumnorm voor het welzijn van kippen worden. Haar eigen achterban adviseert Wakker Dier om te kiezen voor kippen met minimaal 2 Beter Leven sterren die de wei in kunnen, en om vaker een dagje vegetarisch te eten.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,