RSS

Prijswinnaars Duurzame Dinsdag zijn bekend!

Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft namens het kabinet op dinsdag 2 september de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst genomen. Deze koffer was gevuld met ruim 220 duurzame initiatieven van bedrijven, organisaties en burgers.

De inhoud van de koffer geeft het kabinet een beeld van de duurzame trends in Nederland. Staatssecretaris Wilma Mansveld complimenteerde de initiatiefnemers en sprak over de ‘helden’ van de samenleving. Ook gaf zij aan dat vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een aantal initiatiefnemers ondersteund zullen worden.

In een dialoog tussen Tweede Kamerleden, initiatiefnemers en het gelegenheidskabinet van People, Planet en Profit door Duurzaam Overleg Politieke Partijen (DOPP) werd het voorstel voor een duurzame macro-economisch verkenning omarmd door een aantal Kamerleden. Ook werd er aangedrongen dat bij duurzaam inkopen door de overheid meer aandacht moet zijn voor duurzame initiatieven.

Marjan Minnesma: breek de muur af tussen gewone mens en activist
De Duurzame Troonrede is dit jaar voor de derde keer uitgesproken door Urgenda directrice Marjan Minnesma, nummer 1 van de Trouw Duurzame Top 100. In de troonrede deed zij een oproep om ‘de muur tussen de ‘gewone mens’ en de ’activist’ af te breken. We moeten en zullen allemaal onderdeel worden van de beweging die leidt tot een volhoudbare en rechtvaardige samenleving en circulaire economie voor iedereen. Ook de muur tussen ‘de wetenschapper’ en ‘de activist’ mag worden geslecht. De beste wetenschappers op het gebied van klimaatverandering zijn vaak het meest ongerust. Maar velen durven dat niet hardop uit te spreken. Het wordt tijd voor veel meer scientivists.’

Tevens riep Minnesma iedereen op om te laten zien en horen dat we het helemaal anders willen. Bijvoorbeeld tijdens de  People’s Climate March in het weekend van 21 september, die in de grote steden over de hele wereld wordt gehouden om verandering af te dwingen.

Prijswinnaars
Duurzame Dinsdag kent een aantal prijzen toe, die initiatiefnemers ondersteunen hun ideeën verder te ontwikkelen. Voorzitter van de jury, Maurits Groen, overhandigde prijzen aan de volgende bedrijven:

  • Economizer CV combiketel – Gasterra Energieprijs
  • Gezondheid met smaak – Lidl Voedselprijs
  • Strawblocks – Duurzame Dinsdagprijs
  • RiziQi – Climate-Kic Runner up prijs

Duurzame Lintjes
Het Duurzame Lintje is de enige onderscheiding in Nederland op het gebied van duurzaamheid. Het is een eerbetoon aan individuen die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen ten behoeve van duurzaamheid. Dit jaar zijn de Duurzame Lintjes uitgereikt aan:

  • Jan van Betten – Oprichter en CEO van Nudge, het duurzame consumentenplatform
  • Jan Rotmans – Oprichter Stichting Urgenda, de actie-organisatie voor duurzaamheid en innovatie in Nederland
  • Jan Terlouw – Kinderboekenschrijver, oud-minister van EZ en voormalig vice-president
  • Laurentien van Oranje – Oprichter van de Missing Chapter Foundation

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,