RSS

Nieuwe eenvoudige techniek maakt zonne-energie flink goedkoper

Door zonnecellen op elkaar te stapelen wordt het rendement drastisch verhoogd, deze simpele en efficiënte oplossing maakt daarmee zonne-energie aanzienlijk goedkoper. Het Amerikaanse energiebedrijf Semprius heeft deze nieuwe techniek ontwikkeld waarmee het rendement van zonnepanelen wordt verdubbeld.

De techniek die het bedrijf gebruikt is simpel en super efficiënt: men stapelt verschillende halfgeleidende materialen op elkaar die verschillende lichtfrequenties verzamelen. Semprius maakt gebruik van minuscule individuele zonnecellen, slechts een millimeter in doorsnee, om het koelen te vergemakkelijken en de efficiëntie te verhogen. Het is een goedkope techniek, vereist geen radicale veranderingen in het ontwerp en de panelen kunnen worden geproduceerd met de reeds bestaande apparatuur en productietechnieken.

Volgens een artikel in de ‘Technology Review‘ heeft Semprius 3 belangrijke innovaties gerealiseerd, namelijk een goedkope, snelle manier om cellen op elkaar te stapelen, een gepatenteerde manier om zonnecellen elektrisch te verbinden en een nieuw soort lijm die de cellen bij elkaar houdt.

Zeer hoog rendement
Voor het vervaardigen van de halfgeleidende materialen gebruikt Semprius nog steeds de conventionele technieken, maar voor het vervaardigen van de zonnepanelen stapelt het verschillende lagen op elkaar om op deze wijze meer zonne-energie te kunnen verzamelen. Het bedrijf heeft twee prototypes ontworpen: één ervan heeft een rendement van 43,9% en het andere, vervaardigd uit net iets andere materialen, heeft een rendement van 44,1%.

Uiteindelijk streeft het bedrijf naar een nog hoger rendement van hun zonnepanelen. Door het opeenstapelen van meervoudige juncties (een totaal van vijf of zes halfgeleidende lagen) zou het moeten zorgen voor ”een zeer hoog rendement, met meer dan 50% efficiëntie”, aldus Scott Burroughs, de vice-president van technologie bij Semprius. Wat een verdubbeling van het huidige rendement van zonnepanelen zou betekenen. Hij hoopt dat het bedrijf dit zal bereiken in de komende drie tot vijf jaar.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,