RSS

Grote toename zonnepanelen in Nederland

In een jaar tijd is het aantal adressen met geregistreerde zonnepanelen gestegen van 125.000 naar 185.000 locaties. Jaarlijks wordt er alleen al in het netgebied van netbeheerder Stedin, onder andere de provincies Zuid Holland en Utrecht, zo’n 100 megaWatt elektriciteit uit zon opgewekt. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 30.000 huishoudens.

Consumenten en bedrijven gebruiken de elektriciteit die uit zon wordt opgewekt voornamelijk voor eigen gebruik. Overtollige duurzame energie wordt teruggeleverd aan de elektriciteitsnetten van Stedin. De koploper in Nederland en daarmee ook de grootste stijger is de stad Utrecht. In één jaar tijd is het aantal adressen met geregistreerde zonnepanelen ruim verdubbeld van 1342 naar 3151. Den Haag volgt op een eervolle tweede plaats met bijna 3000 adressen met geregistreerde zonnepanelen.

Uit het Stedingebied zijn ook Amersfoort en Rotterdam in de Nederlandse top-tien te vinden. Gemeenten schrijven dit succes toe aan subsidieregelingen en buurtcollectieven.

Behalve het aantal geregistreerde adressen met zonnepanelen neemt ook het vermogen per adres toe. Mensen kiezen ervoor om meer panelen aan te schaffen en ook de opwekcapaciteit van de panelen is in de loop van de jaren verbeterd. Door zelf energie te produceren besparen consumenten of bedrijven op de energierekening en wordt bijgedragen aan een beter milieu.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,