RSS

Gelukkiger zijn op het werk: 3 tips

Google’s Chief Happiness Officer, Chade-Meng Tan, deelt aan paar wijsheden die de werknemers van het bedrijf meer tevreden en productiever hebben gemaakt.

“Calming the mind has the effect of calming the body as well,” – Chade-Meng Tan

Werken bij een beginnend bedrijf kan stressvol zijn. Vraag het maar aan Chade-Meng Tan, de 107e werknemer van Google, die het bedrijf nog heeft meegemaakt toen het een start-up was, in tegenstelling tot de gigant die het nu is.

Tan was een ingenieur, en ingenieurs bij Google zijn beroemd vanwege de “20% tijd” die ze krijgen om aan projecten naar eigen keuze te werken. Tan gebruikte zijn 20% door te werken met experts om een cursus te ontwikkelen, genaamd “Search Inside Yourself”, bedoelt om de emotionele intelligentie en mindfulness van de werknemers te bevorderen, waardoor ze gelukkigere en productiever worden. Uiteindelijk is zijn doel om de wereld in het algemeen een gelukkiger plek voor iedereen te maken.

Tan, met de officiële Google titel “jolly good fellow (wat niemand kan ontkennen)” heeft de afgelopen vijf jaar de cursus “Search Inside Yourself” gegeven, en deelnemers verklaren vaak dat het hun leven heeft veranderd. Een deelnemer draaide zelfs haar beslissing terug om Google te verlaten. Tan’s boek, gebaseerd op de cursus, is nu een New York Times bestseller.

Hier zijn drie mindfulness vaardigheden die Tan iedere ondernemer aanbeveelt:

1. Leer innerlijke rust

Het werken bij een beginnend bedrijf bestaat vaak uit een eindeloze stroom van financiële druk en stress. “Het vermogen om een geest te bereiken die kalm en helder is op aanvraag, is zeer nuttig,” zegt Tan. “De analogie is een diepe oceaan: Het oppervlak is schokkerig, maar op de bodem is het zeer kalm. Als je diep naar binnen kan gaan, kun je toegang krijgen tot die rust en kun je leven in een wereld waar je tegelijkertijd in rust en in actie kunt zijn.”

Klinkt dit als een hele opgave? “Het opdoen van deze vaardigheid blijkt heel gemakkelijk te zijn,” zegt Tan. “Het komt vanuit mindfulness, en mindfulness gaat over het trainen van aandacht op een manier die je geest in staat stelt om te stabiliseren.” Een manier om dit te bereiken is het houden van een korte dagelijkse meditatie sessie, maar Tan zegt dat je het ook kunt bereiken door je een aantal keren per dag rustig te richten op ademhaling. “Drie ademhalingen, zo nu en dan,” zegt hij. “Of je kunt je zelf zo nu en dan bewust zijn van een enkele ademhaling. “Je hoeft niet hard te trainen.”

2. Verhoog je emotionele veerkracht

“Iedere ondernemer maakt wel eens fouten, en als innovatie een deel van je werk is, brengt dit altijd fouten met zich mee,” zegt Tan. “Begin met het erkennen dat een fout maken grotendeels een fysiologische ervaring is. Voor mij geeft dit een beklemmend gevoel op mijn borst, een knoop in mijn maag en weinig energie. Ik voel me verschrikkelijk. En de reden waardoor ik me zo verschrikkelijk voel is de sensaties in mijn lichaam.”

De eerste stap, zegt hij, is het herkennen van het gevoel van fouten maken als een fysieke ervaring. De tweede stap is het terugkeren naar techniek nummer 1: Breng je geest tot rust door je te richten op je ademhaling. “Het kalmeren van de geest kalmeert eveneens het lichaam,” zegt Tan, en hij voegt eraan toe dat deze stappen de vagus zenuw kalmeren, die de fysiologische stress reacties reguleert.

“Laat het gevoel los,” zegt hij. “Zie emoties simpelweg als fysiologische sensaties, en niets meer. Ze kunnen aangenaam of onaangenaam zijn, maar het zijn slechts ervaringen. Laat ze gewoon komen en gaan zoals zij willen, op een aardige, zachte en genereuze manier. Als je dat kunt, zul je meer veerkracht kunnen tonen.”

3. Ontwikkel de gewoonten om anderen succes te wensen

“Het uitgangspunt is dat wanneer je iemand moet overtuigen om je te helpen, je al half verloren hebt,” legt Tan uit. “Als je hen helpt om te slagen op een manier waarop jij ook slaagt, is het een stuk gemakkelijker. Als je dingen altijd in deze termen ziet, zijn mensen meer geneigd om met je samen te werken.”

Een gerelateerde en zeer krachtige gewoonte is het geluk wensen aan iedereen die je tegenkomt, zegt Tan. “Kijkend naar ieder mens: ‘Ik wens voor deze persoon om gelukkig te zijn.’” Je kunt beter niet beginnen met de persoon die je afsnijdt op de snelweg, voegt hij toe, maar met mensen die je al leuk vindt, en daarna met mensen waar je een neutrale mening over hebt. “De reden is om een mentale gewoonte te creëren, dat wanneer je iemand ziet, je eerste gedachte is: ‘Ik wil dat deze persoon gelukkig is.’ De mensen die je ontmoet zullen dit onbewust oppikken.”

Het helpt je ook om een betere leidinggevende te zijn. Tan raadt ondernemers aan om te streven naar wat Jim Collins in Good to Great “niveau 5 leiders” noemt; het soort dat hun bedrijf naar grootheid leidt. “Het speciale van niveau 5 leiders is dat ze zelf tegelijkertijd bescheiden en ambitieus zijn,” zegt Tan. “Hun ambitie gaat om het grotere geheel, en niet henzelf. Dit type leider is zeer effectief in de start van een bedrijf, waarbij je iedereen wil inspireren. Daardoor is compassie de beste vaardigheid die een leider van een beginnend bedrijf kan leren.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,