RSS

Plan van Delftse student om plastic uit de oceanen op te ruimen is haalbaar!

De methode van de Nederlandse student Boyan Slat om alle plastic uit de oceaan te op te ruimen, is technisch haalbaar en betaalbaar. Dat blijkt uit een rapport dat de 19-jarige student van de TU Delft vandaag presenteert op een bijeenkomst in New York.

Het rapport is het resultaat van meer dan een jaar wetenschappelijk onderzoek, in de vakgebieden bouwkunde, oceanografie, ecologie, zeerecht, financiën en recycling. Meer dan 100 experts uit binnen- en buitenland hebben op vrijwillige basis meegewerkt aan het rapport.

boyan-slat-oceaan-opruimen2

Boyan Slat kwam in 2012 naar aanleiding van z’n VWO profielwerkstuk met een plan voor een installatie om de wereldzeeën te ontdoen van plastic. De presentatie hiervan tijdens de TEDx Conferentie in Delft is inmiddels bijna 1,5 miljoen keer bekeken op YouTube:

Drijvende armen
De OceanCleanup-installatie van Slat heeft heel lange drijvende armen, in de vorm van een V. Ze zijn 100 kilometer lang en 3 meter hoog en worden op strategische plekken aan de zeebodem vastgemaakt. ,,Zo moeten we het gros van het plastic kunnen vangen. Door de zeestroming komt het plastic vanzelf naar de punt van de V toe.” Daar wordt het omhooggepompt en opgeslagen.

boyan-slat-oceaan-opruimen3

Elke 1,5 maand haalt een tanker het plastic op. Volgens Slat vormt zijn systeem geen gevaar voor planten en dieren, omdat het zeeleven onder de armen wordt meegenomen door de stroming Er zijn zes grote stromingen in de oceanen. In al die stromingen zouden dergelijke installaties het plastic uit het water kunnen halen. Het systeem kost 317 miljoen euro. Internationaal is er veel belangstelling voor zijn vinding.

500 kilo plastic
Doel van het onderzoek was een oplossing te vinden voor de grote hoeveelheid drijvend plastic in de oceanen. In de afgelopen decennia is naar schatting 500 miljoen kilo plastic in zee terechtgekomen. Dat heeft zich verspreid over een gebied zo groot als de oppervlakte van heel Europa.

boyan-slat-oceaan-opruimen4

Crowdfunding
Nu Slat ervan overtuigd is dat zijn ideeën werkelijkheid kunnen worden, is het tijd voor de volgende fase, die Slat via crowdfunding wil financieren. Eerst moeten er bouwtekeningen komen. Daarna worden prototypes gebouwd en getest en uiteindelijk moet de definitieve Ocean Cleanup-installatie er komen. Die kan dan aan zijn enorme opruimklus beginnen.

“We moeten dan wel de plastickraan dichtdraaien en stoppen met vervuilen”, waarschuwt Slat. “Het allerbelangrijkste is nu dat er geen plastic meer bij komt in de zee. We moeten er allemaal ons best voor doen, dat er geen plastic meer op straat komt, of in rivieren of op het strand.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Jurgen:

    Geweldig, eindelijk een goed werkend idee om die plastic troep op te ruimen.
    Vraag, hoe kan ik een mijn bijdrage leveren aan jullie crowd funding.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?