RSS

6 eetbare bodembedekkers voor in de tuin

Onze voorliefde voor een mooie gazon is ietwat in tegenstrijd met onze inspanning voor water- en energiebehoud in onze tuin alsook onze wens om meer zelfvoorzienend te zijn wat betreft het voedsel en de kruiden die we eten. Door te kiezen voor eetbare bodembedekkers – ter vervanging van gras of als opvulling rond paden en bomen – kan je de tuin toch mooi groen en welig houden.

Bovendien hoef je niet voortdurend te maaien en kan je genieten van heerlijke verse kruiden en vruchten. De volgende zes bodembedekkers vindt men ook terug in de keuken.

Munt
munt

Munt is ideaal als eetbare bodembedekker op een schaduwrijk plekje in de tuin en waar de grond wat vochtiger is. Sommige mensen zien munt soms als een plaag (omdat het andere planten kan overgroeien), anderen zien het als een zegen omdat het snel grote gebieden kan bedekken. Bovendien is het vrij makkelijk te vermeerderen door te stekken of simpelweg de planten te scheuren of delen die u of uw buur reeds in de grond hebben. Er bestaat ook een enorme variëteit aan smaken bij munt zoals o.a. pepermunt, aarmunt (groene munt), of zelfs chocolade- of ananasmunt die allen kunnen gebruikt worden als keukenkruid of als thee.

Wilde tijm
wilde-tijm

Tijm is een heerlijk keukenkruid en bovendien erg geschikt als bodembedekker, vooral op of naast tuinpaden omdat het licht beloopbaar is. Vele soorten tijm groeien rechtop, maar de kruipende varianten zijn meer geschikt als bodembedekker en geven bovendien een heerlijke geur af. Om de planten te vermeerderen kan men, net zoals bij munt, stekken of vaste planten scheuren.

Bosaardbei
bosaardbei
De kleine vruchten van de bosaardbei zijn enorm geurend en smaakvol maar wel behoorlijk klein, dus als vruchtgewas op zichzelf zijn ze niet erg geschikt. Hiervoor kan men beter gewone aardbeien groeien. Een verschil met de gewone aardbeien is dat bosaardbeien geen uitlopers hebben en daarom geplant kunnen worden in gebieden waar je geen verspreiding van de plant wilt. Omdat bosaardbeien de gewoonte hebben laag bij de grond te groeien, zijn ze eveneens een mooie aanvulling voor borders. Bosaardbeien kan men groeien uit zaad of door de vaste pollen te scheuren in twee of meerdere delen.

Rozemarijn
rozemarijn

Rozemarijn is een ander geliefd keukenkruid maar de meeste soorten groeien rechtop (zoals tijm) en zijn dus niet geschikt als bodembedekker. De kruipende variant kan een uitstekende aanwinst zijn voor de tuin omdat deze groenblijvende bodembedekker bestand is tegen droogte en –in tegenstelling tot andere bodembedekkers – vooral in dorre gebieden. Kruipende rozemarijn heeft het beste een standplaats in de volle zon en kan worden vermeerderd door stekken of door scheuren van een vaste plant.

Bergthee
bergthee
Bergthee is waarschijnlijk meer bekend als een smaak dan als bodembedekker maar zowel de blaadjes als de rode besjes zijn eetbaar en hebben een unieke smaak die men kan toevoegen aan thee of gerechten. Deze groenblijvende plant groeit wat trager dan andere bodembedekkers en verkiest een schaduwrijke plek, bvb. onder bomen. Bergthee kan worden vermeerderd door zaad, stekken of scheuren van vaste planten.

Wilde marjolein (oregano)
oregano
Eén van de meest populaire keukenkruiden is wel degelijk wilde marjolein, of in de volksmond beter bekend als oregano. Deze plant, die ook behoort tot de muntfamilie, kan eveneens worden gebruikt als eetbare bodembedekker. Oregano is behoorlijk droogtebestendig, houdt van een plek in de volle zon en goed gedraineerde grond en houdt absoluut niet van een vochthoudende bodem. De plant doet het goed wanneer men de toppen geregeld afknijpt zodat hij lager en struikvormiger groeit, en de geurende blaadjes kan men geregeld oogsten. Soms worden de blaadjes ook gedroogd voor een sterkere smaak of om langer te bewaren. Oregano, welke verkrijgbaar is in meerdere smaken, kan worden vermeerderd door zaad, stekken of scheuren.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reacties

 1. bertien:

  Zouden de kruiden sterker zijn dan zevenblad en deze overwoekeren of krijg ik straks dan kruiden met zevenblad er doorheen? Ik overweeg kruiden in de tuin te zetten maar heb nog regelmatig last van het zevenblad dat er al staat, vraag mij af of het dan slim is nu al bijv. munt er in te zetten…

 2. Quinta:

  Het zevenblad is ook eetbaar. Dus gewoon gebruiken.

 3. Hadewijch Verhenne:

  Inderdaad, Zevenblad is eetbaar. Dit artikel is een goede aanzet, maar ik wil toch even vermelden dat bosaardbeien wel degelijk heel veel uitlopers vormen, en dus zeker overal komen te staan! Dat mogen ze van mij, ik vind ze heel lekker, en ze hebben een goede nectarwaarde voor de bijen. Maar als je ze wil zetten op een plaats waar ze niet vanzelf uitbreiden, . . . vergeet het! Bosaardbeitjes breiden geweldig uit!
  Wat die marjolein, of origano betreft, die doet het geweldig goed op mijn toch wel zeer vochthoudende bodem! Ik zit op leem en klei grond, heb ze gezet op een schaduwrijke plaats, . . . en ik kom ze sindsdien overal in mijn tuin tegen! Ze breiden gemakkelijk uit, zonder echt te woekeren. Maar een bodembedekker? Daar zijn ze te hoog voor, hoor, of bestaat er ook een kruipende soort?

 4. Annelies Luteijn:

  Bosaardbeitjes met uitlopers? Zou het dan niet om schijnaardbei gaan? Ik heb beide in mijn tuin, en ze zijn in dit seizoen makkelijk te onderscheiden: gele bloemen = schijnaardbei potentilla indica. Helaas bij lange na niet zo lekker als de geconcentreerde snoepjes van de bosaardbei!

  http://www.van-dingenen-over-planten.nl/16.%20Over%20aardbeien.html

 5. Jolande:

  Er wordt wel gezegd dat je zevenblad kan eten ! Maar door compost van
  De gemeente heeft zevenblad gezeten , en nu zit de schaduw zijde
  Helemaal Ondercher Zevenblad ! Wie heeft ervaring tip om dit vreselijke
  Kruid uit te roeien! Voordat mijn hele tuin onder zit!

  En waar is het goed voor?

  Met vriendelijke groet,
  Jolandegoudsmit
  ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?