RSS

Canarisch Eiland stapt volledig over op duurzame energie

wo, mei 7, 2014

Wetenschap en Natuur

El Hierro, het kleinste van de Canarische Eilanden, schakelt later deze maand volledig over op duurzame energie. Het is daarmee de eerste landmassa ter wereld die de klok rond vertrouwt op hernieuwbare energiebronnen.

De tienduizend inwoners van El Hierro halen nu al energie uit een waterkrachtcentrale, en daar komt eind deze maand 11,5 megawatt aan windenergie bij, ruim voldoende voor de energievraag op het eiland. Bij sterke wind wordt het overschot gebruikt om water omhoog te pompen naar een vulkaankrater. In periodes van luwte levert dat water stroom via turbines. Zo leveren hernieuwbare energiebronnen de klok rond energie.

el-hierro-duurzaam2

Het bedrijf achter de installatie, Gorona del Viento El Hierro, is voor 60 procent eigendom van de overheid, voor 30 procent van het Spaanse energiebedrijf Endesa en voor 10 procent van het lokale Instituto Tecnológico de Canarias (ITC). Het bedrijf maakt zich sterk dat de installatie een enorme besparing zal opleveren voor het eiland, geld dat gebruikt kan worden voor infrastructuur en sociale ingrepen. De centrale spaart jaarlijks 40.000 vaten olie uit, goed voor een uitstoot van 18.700 ton CO2.

De overheid van El Hierro laat het daar niet bij: tegen 2020 moeten ook alle zesduizend auto’s op het eiland gebruik maken van hernieuwbare energie. Ze heeft daarvoor al een contract afgesloten met autobouwer Renault-Nissan.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,