RSS

Spaanse dienstensector groeit stevig door

di, mei 6, 2014

Economie en Ondernemen

De activiteit in de dienstensector van Spanje is vorige maand in het sterkste tempo van de afgelopen 6 jaar gegroeid. Dat meldde onderzoeksbureau Markit dinsdag.

De inkoopmanagersindex voor de Spaanse dienstensector verbeterde in april van 54 tot 56,5 en bereikte daarmee de hoogste stand sinds maart 2007. De groei trok veel sterker aan dan verwacht. Economen voorspelden gemiddeld een verbetering tot 54,2 van de index, waarbij een stand hoger dan 50 wijst op een groeiende activiteit van dienstverleners.

Dankzij de groei nam ook de werkgelegenheid in de dienstensector toe. Volgens Markit wijzen de cijfers erop dat het herstel van de Spaanse economie kan doorzetten.

Aantrekkende groei
De aantrekkende groei van de dienstensector was in de hele eurozone zichtbaar, de graadmeter voor de eurolanden verbeterde van 52,2 naar 53,1. In Duitsland steeg de index van 53 naar 54,7. Dat was iets minder sterk dan eerder gedacht. Een eerste raming wees onlangs op een stijging tot 55.

De ontwikkelingen in de eurozone wijzen er volgens Markit op dat de economische groei in de muntunie dit kwartaal minstens op 0,5 procent uitkomt. Duitsland trekt daarbij onverminderd de kar, terwijl de groei in Frankrijk achterblijft. In Spanje en Ierland trok de groei aan tot het hoogste niveau in ruim 7 jaar, terwijl de Italiaanse economie er 3 jaar lang niet zo goed heeft voorgestaan als nu. (AFN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,