RSS

Prachtig natuurzwembad zonder chloor

Dat men chloor nodig heeft om een zwembad schoon te houden is eigenlijk een fabeltje. In Moncada, een dorpje in het Spaanse Valencia, ligt een klein, eenvoudig zwembad dat een uitstekend voorbeeld is van hoe natuurlijke zwembaden dienen te functioneren. Door het zwembad te omringen met fraaie planten die eveneens het water filteren, wordt het gebruik van chloor totaal overbodig.

Biologische filter vervangt chloor
Het natuurlijke zwembad dat in totaal 130 m2 omvat, is ontworpen en gebouwd door Urbanarbolismo, een architectenbedrijf dat ecologie vooropstelt. Het zwembad wordt omgeven door een zogenaamde ‘regeneratiezone’ en een hele verzameling mooie planten die bovendien eetbaar zijn!

natuurzwembad2

De ‘regeneratiezone’ wordt gebruikt om het water te zuiveren en te filteren, zodat men geen chloor meer nodig heeft. Deze zone neemt ongeveer de helft van het volledige zwembadgebied in en bestaat uit grind, een kaldnes filter – ook wel gebruikt in koivijvers – en de planten. Het water wordt door het grind en de planten gefilterd en vervolgens terug gepompt in het zwembad via het dek. Het zwembad is tevens gemaakt van een materiaal dat algengroei terugdrijft en makkelijk te onderhouden is.

natuurzwembad3

Lokale planten, een gazon en garnalen
Bij het uitkiezen van de planten hield Urbanarbolismo rekening met het klimaat van de Valencia regio en het noodzakelijke biologische evenwicht in het zwembad. De mooie planten – waarvan velen eetbaar zijn – houden het water schoon en zorgen bovendien voor een tuin met gevariëerde soorten. Gebruikte planten hier zijn o.a de witte waterkers “Nasturtium officinale”, groot moerasscherm “Apium nodiflorum”, polei “Mentha pulegium”, watermunt, taro “Colocasia esculenta”, gele plomp “Nuphar lutea” en lisdodde “Typha”.

natuurzwembad4

Aangrenzend aan het zwembad ligt ook een gazon die het water van het zwembad opzuigt en dus geen extra bevloeiing nodig heeft. Door het gras te maaien voorkomt men ook eutrofiëring, of verrijking van het organische materiaal dat kan leiden tot algenbloei. Een laatste troef van dit natuurlijke zwembad is een soort inheemse garnaal die de larven van muggen verorberd en zo het grindoppervlak van het zwembad schoon houdt.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!