RSS

Britse economie toont robuuste groei

di, apr 29, 2014

Economie en Ondernemen

De Britse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw sterker gegroeid dan in het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Britse statistiekbureau dinsdag publiceerde.

Het bruto binnenlands product (bbp) ging met 0,8 procent vooruit in vergelijking met een kwartaal eerder, toen de groei 0,7 procent bedroeg. Economen voorspelden in doorsnee dat de Britse economie met 0,9 procent zou groeien. Volgens het statistiekbureau droegen alle belangrijke economische sectoren bij aan de groei. Op jaarbasis ging de economie met 3,1 procent vooruit, dat is de sterkste toename sinds het vierde kwartaal van 2007.

Groot-Brittannië ligt op koers om de sterkste groei op te tekenen van de landen van de G7. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Britse economie dit jaar met 2,9 procent zal groeien, waarmee het land koploper zou zijn van de groep van zeven grootste industrielanden.

De omvang van de Britse economie ligt nu slechts 0,6 procent onder de piek die begin 2008 werd bereikt, voor het uitbreken van de recessie.

ING-econoom James Knightley sprak in een reactie over een robuuste groei van de Britse economie. Hij voorspelt voor heel dit jaar een economische vooruitgang met 3 procent in Groot-Brittannië.

Knightley handhaafde zijn verwachting dat de Britse centrale bank in het tweede kwartaal van 2015 zal beginnen met het verhogen van de rente, die nu nog op het historisch lage niveau van 0,5 procent staat. Hij zou echter ook niet compleet verrast zijn als de Bank of England al voor het einde van dit jaar de rente opschroeft. (AFN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,